Ez volt az eddigi legfurcsább tüntetés Magyarországon, az LMP, az Együtt és a Momentum a Jobbikkal tüntetett az Orbán-kormány ellen

2017. december 15., 18:20

Szerző:

Pénteken délután öt órára hirdette meg a Jobbik azt a fáklyás felvonulást, amelyet a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt kezdenek, majd átvonulnak a fővároson.

A párt az ellen tiltakozott, hogy az Állami Számvevőszék több mint 662 millió forintra bírságolná a pártot tiltott pártfinanszírozás vádjával a „Ti dolgoztok – Ők lopnak” kampányban áron alul vásárolt plakáthelyek miatt.

Fotó: Kökényesi Gábor

A „Ha neked is égő!” címmel meghirdetett megmozduláson több ellenzéki párt, az LMP, a Momentum és az Együtt politikusai is elmegy a fáklyás felvonulásra a szélsőjobboldali párt mellett. Jelezte részvételét Puzsér Róbert publicista, Schiffer András ügyvéd, az LMP volt elnöke, Gulyás Balázs, az internetadó elleni tüntetések egyik fő szervezője, illetve némi hezitálás után Schilling Árpád rendező is. A baloldalt élesen megosztja a mostanában középre húzó, néppárti szerepben tetszelgő, amúgy nyíltan rasszista és antiszemita megnyilvánulásairól ismert Jobbik melletti kiállás az ügyben. Az MSZP és a DK is jelezte, hogy nem vesz részt a demonstráción.

A szélsőjobboldali párt telekocsikat is szervezett, hogy minél többen eljussanak a fővárosba.

A rendezvény 16 óra 30 perctől előreláthatóan 18 óra 15 percig a Lendvay utcában lesz, majd onnan a Dózsa György út – Andrássy út – József Attila utca – Széchényi István tér – Apáczai Csere János utca útvonalon vonulnak a tüntetők.

Szakaszos lezárások várhatók amik a következő járatokat érintik a BKK közleménye szerint: a 70-es, a 75-ös, a 76-es és a 78-as trolibusz, a 4-es és a 6-os villamos, valamint a 15-ös, a 16-os, a 20E, a 30-as, a 30A, a 230-as a 105-ös és a 115-ös autóbusz módosított útvonalon közlekedik pénteken 16 óra 30 perc és várhatóan 19 óra 30 perc között.

Az Állami Számvevőszék 331 millió forintra büntette meg a Jobbikot, amelynek a pénzbírságot 15 napon belül kellene befizetnie az államkasszába. Ugyanekkora összeggel csökkentenék a szélsőjobboldali párt költségvetési támogatását, ami Völner János frakcióvezető szerint akár azt is kétségessé teheti, hogy induljanak a jövő évi országgyűlési választásokon. A Jobbik az Orbán-kormány kezét látja a döntésben, az Állami Számvevőszéket ugyanis a volt fideszes Domokos László vezeti. Vona Gábor pártelnök nemrég nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek az ügyben. Ebben követeli, hogy Orbán „sürgősen vonassa vissza az ÁSZ törvénytelen eljárását”, és „kiégett, korrupt zsarnoknak” nevezi a kormányfőt.

Fotó: Kökényesi Gábor

A Jobbik gyűjtést is szervezett az ÁSZ büntetés miatt. Ezen eddig 4041 támogató 34 997 232 forintot adományozott.

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

18:20 Közvetítésünk itt véget ér. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket.

18:15 A tömeg békésen oszlásnak indul. 

18:13 Felcsendül a Szózat.

18:12 A tüntetésnek hivatalosan vége, de a szabad, demokratikus Magyarországért vívott harc most kezdődik - hangzott el.

18:10 Jakab Péter szerint a Fidesz székháza a demokrácia ravatalozója, a tüntetés viszont a demokrácia díszterme. Kell a pénz, az adományok gyűjtésére a helyszínen felállítottak egy sátrat is. A 662 milliós büntetés súlyosságára vet némi fényt, hogy a Jobbik jövőre 597 millió forintos költségvetési támogatásra jogosult.

18:07 A végére befutott Schiffer András is. 

17:57 Vona Gábor Jobbik elnök szólal fel. Szerinte az ÁSZ-büntetés a magyar demokrácia halálos ítélete. Orbán Viktor „sunyi módon” el akarja rabolni a szabadságunkat. Azt firtatja, hogy a miniszterelnök miért nem a korrupció, az elvándorlás, az értelmiség megalázása és a nyugdíjasok leszakadása, az egészségügy oktatás leépülése ellen küzd. Őt – mondja a miniszterelnökről nem érdekli más, csak a hatalom és a foci. 

Fotó: Kökényesi Gábor

„Naivak és felelőtlenek voltunk, amikor azt hittük, hogy itt többé nem lehet diktatúra. Kaptunk egy kóstolót, és azt kell mondanunk,, hogy pfúj” – mondja. A NER szótárába az a szó, hogy kiegyezés, nem fér bele” – mondja Vona néppárti húrokat pengetve azzal, hogy felidézi a 150 évvel ezelőtti kiegyezést. Nyilvánvalóan a demokratikus ellenzék jelenlévő pártjainak hízeleg. Ez a tüntetés fordulópont. „Orbán Viktor fél. A király meztelen, illetve derékig süllyedt a lopott pénzbe” – állítja. Szerinte amit Orbán Viktor művel, az „egy bukás felé tartó kétségbeesett diktátor utolsó tántorgását” idézi fel.

„Orbán Viktor a múlt, mi vagyunk a XXI. század.” Nem kell szeretni egymást. Elég, ha elfogadjuk egymást, és ha közösen tudjuk építeni az országot. Szerinte ez a XXI. századi magyarság sorsfeladata.

17:52 A tüntetésre elmentek a Jobbik radikálisai is. Ők árpádsávos zászlókkal érkeztek. Ez még csak a bemelegítés – mondják helyszíni tudósítónknak.

17:50 Nagyon sok civil ruhás rendőr van a tömegben.

17:46 Ravasz László táblabíró arra hívja fel a figyelmet, hogy a bíróságok politikai befolyás alatt állnak. Handó Tünde OBH-elnök nevének az említésére a tömeg pfújolni kezd.

17:43 „Összeáll a cigány, a skinhead meg a rabbi, hogy megmentsék a jogállamot” – hívja fel a figyelmet a helyzet szürrealitására Puzsér Róbert. Ő Vona Gábortól Heller Ágnesen át Köves Slomóig több közéleti személyiségre is tesz egy-egy bíráló megjegyzést az állítólagos következetlenségeik miatt. Ami az EMIH vezető rabbiját illeti, azt mondja, hogy neki csak a Jobbik antiszemitizmusa szúr szemet, a Fidesz házi publicistájáé, Bayer Zsolté nem, csakhogy ez az állítás egyszerűen nem igaz. Köves Slomó tavaly határozottan elítélte Bayer Zsolt kitüntetését.  „Nehezen tudom értelmezni, hogy aki hétről hétre a gyűlölködéssel hívja fel magára a figyelmet miért és milyen teljesítményre érdemel állami kitüntetést. A zsidó közösség számára kifejezetten bántó, hogy Bayer, aki nem egyszer antiszemitának is minősíthető szöveget írt, bármilyen állami elismerésben részesül” – jelentette ki az EMIH vezető rabbija.

Fotó: Kökényesi Gábor

Puzsér Róbert szerint mindenesetre Orbán Viktort akkor lehet legyőzni, ha azok, akik összefognak, nem nézik a másiknak sem a múltját, sem a származását. Az itt jelenlévő pártok precedenst teremtettek, hogy létezik egy társadalmi minimum. A polgári demokrácia el fogja söpörni a despota feudalizmusát – zárja a beszédét.

17:37 Ezerötszáz ember van kint a tüntetésen. Hatalmas a rendőri készültség, láthatóan többre készültek – jelenti a helyszínről munkatársunk, Kökényesi Gábor.

17:32 A hvg.hu felfedezte Fekete-Győr Andrást, a Momentum Mozgalom elnökét a tömegben.

17:29 Nyikos László, a Jobbik és az Állami számvevőszék volt alelnöke beszél. Az utóbbi posztját szégyelli. „Domokos Lászlónak le kellene mondania. Méltatlanná vált a magas tisztségre – dobja be. „Mondjon le!” – kezdi el követelni a tömeg.

Fotó: Kökényesi Gábor

17:25 Elsőként egy kiábrándult fideszes, Kovács Tamás volt olimpiai bajnok és jobbikos képviselőjelölt szólalt fel. Szerinte egy magyar nemzet érdekeit szolgáló fiatal pártnak kell kormányra kerülnie. Ő hisz a tiszta politikai versenyben. Mutassuk meg a miniszterelnöknek, hogy a biztonságos és szabad Magyarország álmát nem lehet elvenni” – zárja a beszédét. „Orbán takarodj!” – skandálja a tömeg.

17:21 A tüntetésen ugyan az LMP, az Együtt és a Momentum is képviselteti magát, de a pártpolitikusok és pártszimpatizánsok nem vegyülnek. Elöl, a színpadhoz közelebb a jobbikosok állnak, hátul mindenki más.

17:20 Jakab Péter műsorvezető azt mondja, hogy a tömeg sem 1956-ot, sem 2006-ot nem akar, akárhány rendőrt is vezényeljenek ki. Felhívja a tömeg figyelmét arra is, hogy senki ne üljön fel az esetleges fideszes provokátoroknak. 

17:15 A tüntetés a Himnusz eléneklésével kezdődik.

16:45 Még csak szállingóznak az emberek a tüntetésre, 150-200-an gyűltek össze a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt. A Lendvay utca és a Dózsa György út kereszteződésében készenléti rendőr állt. Folyamatosan érkeznek az emberek, 17:00-kor néhány százan voltak. „Minden vagytok, semmik lesztek!”, „Többet ésszel, mint ÁSZ-szal”, „Rákosi Mátyás likes this” – ilyen feliratokat lehet látni a transzparenseken. A színpadot a Dózsa György útnál állították fel. Zene szól.