Több megyére is riasztást adtak ki a viharok miatt, amelyet erős szél is kísérhet

2020. június 4., 06:04

Szerző:

Reggeltől, kora délelőttől a Dunától keletre, főként északkeleten számíthatunk többfelé zivatarokra, melyek között egy-egy heves zivatar is lehet

közölte a meteorológiai szolgálat. A zivatarokat nagyobb méretű jég (>2 cm), viharos kifutószél (jellemzően 70-90 km/h, de egy-egy helyen >90 km/h is lehet), és esetleg felhőszakadás-szerű csapadékhullás kísérheti (utóbbi kevésbé lesz jellemző). A délnyugati szél a Dunántúlon helyenként viharossá (60-70 km/h) fokozódik.

Csütörtökön a fátyol- és gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütés várható, az erőteljesebb gomolyfelhő-képződés az ország északkeleti harmadán (Észak-Alföld, Északi-középhegység, Budapest tágabb környezete) valószínű. A Dunától keletre többfelé, másutt helyenként alakul ki zápor, zivatar. Többfelé megerősödik, nyugaton néhol viharossá fokozódik a déli, délnyugati szél. Emellett zivatarokban is előfordulhat átmenetileg viharos széllökés. A

legmagasabb nappali hőmérséklet általában 22 és 28 fok között alakul, de északkeleten néhol 19, 21 fok is lehet. Késő estére 15 és 21 fok közé hűl le a levegő.

Pénteken a néhány órás napsütés mellett többnyire erősen felhős lesz az ég. Sokfelé várható zápor, zivatar, majd eső is. A déli, délnyugati szél sokfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik, majd délután a Kisalföldön északnyugatira fordul, megerősödik, majd mindenütt mérséklődik a légmozgás. Zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 27 fok között alakul.

Szombat: Éjszaka felszakadozik, csökken a felhőzet, napközben már gomolyfelhős, napos idő lesz. Éjjel még főként keleten, napközben elvétve alakul ki zápor. A déli, délnyugati szél több helyen megélénkül, északnyugaton meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 26 fok között alakul.

Vasárnap: a sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, elszórtan alakul ki zápor, néhol zivatar. A délnyugati szél több helyen megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között alakul.