A honvágy nem elég a külföldön élő magyar munkavállaló hazacsábításához, a rendszeren kéne változtatni

Nemcsak a pénz, maga a rezsim a probléma a külföldön dolgozó magyarok szerint, pedig a honi munkaerőpiacról is nagyon hiányzó több százezer munkavállaló.

2024. április 17., 16:08

Szerző:

770 ezer magyar lakik és dolgozik a világ különböző országaiban, akikre a magyar munkaerőpiacon is szükség lenne, még sincs biztos recept a külföldön élő hazai munkavállaló hazacsábítására – derült ki a Vállalkozók és Munkavállalók Országos Szövetsége (VOSZ) és az Egyensúly Intézet külföldön dolgozó magyar munkavállalók hazahívásáráról szóló sajtóeseményén – írja a Telex.

Az Egyensúly Intézet több mint 300 külföldön dolgozó magyar megkérdezésével készített felmérést és jelentést arról, hogy mit kéne tennie a magyar államnak a kint élők hazacsábítására.

Németországban 220 ezer magyar lakott 2020-ban, Ausztriában és az Egyesült Királyságban nagyjából 80-80 ezren. Igaz, már 1990-ben is 400 ezer magyar élt külföldön, de az aktív korú kivándorlók korosztályukhoz viszonyított aránya háromszorosára nőtt 2010 és 2020 között. A közbeszédben központi téma lett a kivándorlás, pedig valójában Magyarország csak a középmezőnyben van a külföldre költözések terén az Európai Unióban: Romániában és Horvátországban például négyszer nagyobb az aktív korú külföldön élők aránya, mint Magyarországon.

Negatív és pozitív hozadéka is van annak, hogy ennyi magyar él, és dolgozik külföldön


A 2010-es években a külföldön dolgozó magyarok évről évre egyre több pénzt utaltak haza, ez a növekedés azonban a koronavírus-járvány környékén némileg visszaesett, de így is nagyjából 3,5 milliárd dollárt küldtek vissza Magyarországra 2021-ben.


Ez átlagosan körülbelül a magyar GDP 2-3 százalékát teszi ki 2013 óta, és a hazautalt és Magyarországon elköltött pénz élénkíti a magyar gazdaságot.

Arról nem is beszélve, hogy az így szerzett devizatartalék segít a forint stabilizálásában. Ráadásul sokan csak tanulni vagy pénzt gyűjteni mennek néhány évre külföldre, akik aztán az ott szerzett tudásukat is hazahozzák. „Menjen ki mindenki, aki kint akart tanulni Nyugat-Európában, de utána jöjjenek vissza, hozzák haza a tudásukat” – mondta Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese.

 Kép forrása: Pexels

Az Egyensúly Intézet szerint egyébként a 770 ezer külföldön dolgozó munkavállaló 750 ezer főre fog csökkenni 2028-ra, miközben a hazautalások aránya is a GDP 1,4 százalékára eshet vissza. Az elemzés szerint a 2004 után kivándorolt lakosok 33 százalékának 2028-ig való visszatérésével akár 1500 milliárd forinttal is nőhetne a magyar GDP nominális értéke.

Mások hosszabb távra terveznek, így rengeteg dolgozó kiesik a munkaerőben egyébként is szűkölködő magyar piacról. A kivándorlók miatt csökken a munkaerő-kínálat, feszesebbé válik az egyébként 4,7 millió aktív munkavállalót foglalkoztató piac, ez pedig egy inflációs nyomást helyez a magyar gazdaságra. Az áruk vándorlását az emberek vándorlása váltja fel, csökkennek a magyar adóbevételek, és veszélybe kerülnek az ellátási rendszerek is.

Semmiképp sem hozható a Túró Rudi egy súlyba azzal, hogy azért van valaki külföldön, mert nem tartja megfelelőnek a magyar oktatás vagy egészségügy színvonalát

– mondta Nyeste Orsolya, az Erste vezető makrogazdasági elemzője.


A külföldön élő magyarok túlnyomó része jelenleg is negatívan ítéli meg Magyarország helyzetét: az életszínvonal csökkenése, az egészségügy és a közoktatás helyzete, a közélettel való elégedetlenség és az árak drasztikus emelkedése volt az, ami miatt sokan nem költöznének vissza az országba.

Míg a több mint 10 éve kint élők 32 százaléka tartotta kizártnak a hazaköltözést, ez az arány a 2-4 éve kint élőknél 50 százalék volt.

(Kiemelt kép forrása: Unsplash)

17:30

A kedvező időjárásnak köszönhetően idén sok strand korábban nyit, mint az előző években. Május elsején már egészen sok strand látogatható lesz, a hétvégén pedig még több helyen csobbanhatunk.

2024. április 30., 13:48

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.