Három hónappal meghosszabbították M. Richárd házi őrizetét

2017. október 16., 13:45

Szerző:

A Fővárosi Törvényszék, jogerősen három hónappal meghosszabbította M. Richárdnak, a Dózsa György úti halálos baleset gyanúsítottjának házi őrizetét és ellenőrzését nyomkövetővel – tájékoztatta a törvényszék sajtóosztálya hétfőn az MTI-t.

A Budai Központi Kerületi Bíróság szeptember 18-án hosszabbította meg a gyanúsított házi őrizetét, a törvényszék most jóváhagyta azt a döntést. Az elsőfokú határozat ellen a férfi védői jelentettek be fellebbezést, a házi őrizet megszüntetését, illetve enyhébb kényszerintézkedés, lakhelyelhagyási tilalom elrendelését kérték, ám a törvényszék megállapította, hogy az elsőfokú döntés indokai helytállóak. A büntetőeljárásban az ügyészség egyesítette az M. Richárd ellen korábban közúti veszélyeztetés bűntettének, valamint garázdaság és könnyű testi sértés vétségének gyanúja miatt folyamatban lévő büntetőügyeket.

M. Richárd – akinek a múltjáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen – „közúti veszélyeztetés bűntette miatt indult büntetőeljárás hatálya alatt követte el azt az újabb cselekményt, amely bizonyítottság esetén halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklás vétségének a megállapítására lehet alkalmas" - írták a közleményben.

A másodfokú bíróság megállapította, hogy az eljárás alatt a gyanúsított ellen újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt indult eljárás, ezért a szökés, elrejtőzés veszélye megerősíti a kényszerintézkedés szükségességét. Sőt az is kiderült, hogy M. Richárd a Dózsa György úti baleset után annak ellenére is vezetett autót, hogy eltiltották tőle - tették hozzá. Ha a gyanúsított megszegi a házi őrizet szabályait, előzetes letartóztatása is elrendelhető - közölte a törvényszék.

Korábban a rendőrség arról tájékoztatott, hogy május 15-én délután két gépjármű összeütközött a Dózsa György úton, majd az egyik autó a buszmegállóba csapódott. A baleset következtében egy 23 éves budapesti férfi a helyszínen, egy 37 éves férfi a kórházban meghalt, két ember súlyosan, három pedig könnyebben megsérült. A Budapesti Rendőr-főkapitányság halált okozó közúti baleset okozásának gyanúja miatt indított büntetőeljárást M. Richárd ellen.