Handó Tünde szerint csak sértődött bírók zavarják a nyugalmat, benne fel sem merült, hogy lemondjon

2018. június 7., 12:38

Szerző:

Schmidt Mária lapjának, a Figyelőnek adott interjút Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke, aki sértődött bíróknak nevezi az ő munkáját felügyelő Országos Bírói Tanács tagjait.

Az OBH-elnök szerint a tanács működése nem is legitim, az elmúlt három hónapban a 29 OBT tag és póttag közül 17-en lemondtak. Handó Tünde szerint jelenleg nincs elegendő számú tag a tanácsban, ezért az ő törvényi értelmezése szerint törvénytelenül működik a testület.

Handó Tünde ámokfutásnak nevezte azt, hogy a tanács az Európai Igazságügyi Tanácsok Hálózatához fordult a közigazgatási felsőbíróság kialakítása miatt. Úgy véli, a tanács felügyeleti jogkörét „rögtönítélő, statáriális bíróságosdiként” értelmezi.


Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Korábban a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság és az OBT is törvénytelennek nyilvánította Handó kinevezési gyakorlatát. Az elnök szerint a tavaly meghirdetett 274 bírói pályázatból csak 15 lett eredménytelen, ebből hét adminisztratív okokból.

– Tehát a 274-ből nyolc pályázatról van szó, amelyet a törvény valamelyik paragrafusának a rendelkezésére hivatkozva kellett eredménytelenné nyilvánítanom. Ez háromszázalékos elutasítási arányt jelen – mondja Handó Tünde, azonban ezen elutasítások okát nem fejti ki.

– A kommunizmus negyven éve az igazságszolgáltatás rendszerében is óriási pusztítást végzett, a rendszerváltás utáni időszakban a bírói függetlenségre hivatkozva szent tehénként tekintettek a bírósági szervezetre. Ezért nem is tudott úgy megújulni, ahogy az elvárható lett volna. Nagyon komoly változások mentek végbe 2012 óta a szervezetben, ehhez megfelelő vezetőkre van szükség. Az én felelősségem, hogy a bíróságok működőképesek legyenek. Hogy olyan valaki álljon az élükön, aki nem problémákat generál, hanem megoldja azokat

– állítja. Az OBH-elnök szerint személyes konfliktusra vezethető vissza a botrány, és a bírói függetlenség attitűdjéből eredően kevesen tudnak felülemelkedni a sérelmeiken. Utal arra is, hogy van, akit törvényszegései miatt fegyelmi eljárás fenyeget, és „ettől szeretne mentesülni azzal, hogy egy mentelmi jogot biztosító szervezet tagjává válna”.

– Néhány sértődött bíró meg tudja bolygatni azt a nyugalmat, amely egészen mostanáig jellemezte a munkánkat

– mondja.

Elnöki kinevezését 2011-ben kapta kilenc évre. Nem merült fel benne, hogy lemondjon posztjáról.