Haladékot kapnak a költözésre azok a józsefvárosi lakók, akiknek az állam elajándékozná az otthonát

A Józsefvárosi Önkormányzat a sajtóból értesült, hogy egy törvénytervezet szerint ingatlanokat venne át az állam Józsefvárostól. Mintegy 500 ember lakhatása vált bizonytalanná, most haladékot kaptak a költözésre. Mutatjuk miért. 

2024. április 17., 13:44

Szerző:

Ahogy arról beszámoltunk, olyan józsefvárosi ingatlant ajándékozna el az állam, melyben 200 család él, ráadásul úgy, hogy már idén költözniük kell, de egyelőre még senki sem tudja, hogy hova. Egy iskolaépületet és lakóházat venne át a magyar állam a Józsefvárosi Önkormányzattól a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek. Az ingatlanok a jövő szeptemberben induló új tanárképzésnek adnának otthont.

Tíz önkormányzati tulajdonban álló ingatlant érintene a kisajátítás: a Diószegi utca 18–22–24–26–28-as tömböt, ami az egész kerületrész jövőjét meghatározó DIÓ2030 fejlesztési projekt területe, a Dugonics utca iskolaépületét és a 11-es házat, valamint a Sárkány utca 1. és 5. számú ingatlant. A kisajátítás azt jelenti, hogy az állam megveszi ezeket az ingatlanokat. A Józsefvárosi Önkormányzatnak viszont a nincs annyi lakása, hogy otthont teremtsen 200 családnak. 

A kisajátítással érintett józsefvárosi lakók kapnak némi haladékot 

„A lakott ingatlanok esetében két hónappal kitolnák az eredeti, október 31-i határidőt a cserelakás felajánlására” – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Pikó András józsefvárosi polgármester szerint a kormány 210 család lakhatását veszélyezteti azzal, hogy október végéig kisajátítaná önkormányzati lakásaikat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem terjeszkedése érdekében – írja a SzabadEurópa. 

A Fidesz frakcióvezetője közölte: a törvényjavaslathoz – Hankó Balázs felsőoktatásért is felelős államtitkárral egyeztetve – módosító javaslatokat nyújt be, kezdeményezve, hogy a kisajátítással érintett lakott ingatlanok esetében a szabályozás csak két hónap elteltével lépjen hatályba, így minden határidő ennyivel csúszik majd. Azt is kezdeményezi, hogy az önkormányzatnak ne idén október 31-ig, hanem 2025. január 31-ig legyen lehetősége cserelakást felajánlani.

Kocsis Máté a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy pár helyen módosítani fogják a törvényjavaslatot. Az egyik fontos módosítás az lesz, hogy egészen 2025. január 31-ig tolják ki annak határidejét, hogy az önkormányzat cserelakásokat ajánlhasson fel a lakóknak. 

Ez utóbbi módosítást Kocsis Máté azzal indokolta, hogy szerinte Pikó András elveszíti a június 9-i önkormányzati választást, azonban októberig a hivatalában marad, és „nyilvánvaló, hogy minden adminisztratív eszközzel meg fogja akadályozni” a lakók biztonságos elhelyezését.

Sára Botond: Pikó azt mondta, hogy van 1100 üres bérlakás, amit a ciklusban majd felújítanak

Fizetés nélküli szabadságra megy június 9-ig Sára Botond, le is mond a főispáni tisztségről, ha megválasztják józsefvárosi polgármesternek – írja a Népszava. Sára Botond főispánt, volt polgármestert indítja a Fidesz Budapest VIII. kerületében Pikó András ellen a június 9-i önkormányzati választáson. A kormánypárti politikus a Magyar Nemzetnek adott interjúban arról beszélt, hogy a megméretés napjáig fizetés nélküli szabadságra megy. Ha megválasztják józsefvárosi polgármesternek – fűzte hozzá – összeférhetetlenség miatt október 1-től  feláll a főispáni székből, lemond Budapest Főváros Kormányhivatala vezetéséről.

„Az öt évvel ezelőtti kampányban a jelenlegi polgármester nagyon sok mindent megígért. Pikó azt mondta, hogy van 1100 üres bérlakás, amit a ciklusban majd felújítanak, évente ötezer négyzetméterrel bővítik a zöldfelületet, a köztisztaságra addig szánt forrást pedig megduplázzák.  Gyakorlatilag szinte csak olyanokat ígért, amelyek esetében előre borítékolható volt: biztos nem fogja betartani” – nyilatkozta Sára Botond, Józsefváros korábbi polgármestere. 

(Kiemelt képünkön: a Diószegi Sámuel utca. Fotó: Wikipédia)

12:53

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.