Háború – Közölte a kormány a NATO-val, hogy nem küldünk katonákat

A magyar kormány nem akar részt venni a NATO misszióban. 

2024. május 10., 14:25

Szerző:

A magyar kormány ezúttal levelet küldött az orosz-ukrán háború NATO terveivel kapcsolatos álláspontjáról. A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) ebben azt írja: a NATO egy ukrajnai misszió felállítását tervezi, ez magában foglalná a katonai kiképzést és a fegyverszállítások koordinációját is. Felhívják a figyelmet arra, hogy a háborúnak nincs megoldása a csatatéren. Vissza kell térni a tárgyalóasztalhoz. 

Az észak-atlanti szervezet öt év alatt 100 milliárd dollárt is „belepumpálna” a háborúba, tehát annak legalább ötéves elhúzódásával számolnak – írták. „Amit látunk, az a legrosszabb forgatókönyv, mert egy világháborúhoz is vezethet”– fogalmaztak, hozzátéve: Magyarországon óriási a nyomás, hogy támogassa a háborút kiterjesztő terveket. „A kormány álláspontja azonban egyértelmű: ki akarunk maradni a háborúból. Nem akarunk részt venni ebben a NATO-misszióban. Mindent megteszünk, hogy ne kelljen fegyvereket és katonákat küldenünk” – rögzítette a KTK, majd kiemelte: életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely is megerősítette: Magyarország kimarad a háborúból 

„Magyarország ki akar maradni a háborúból, és a NATO ukrán missziójában sem kíván részt venni – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A miniszter azt mondta: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ne kelljen magyar katonákat, illetve Magyarországról fegyvereket küldeni Ukrajnába. Hozzátette: továbbra is az a kormány véleménye, hogy a háborúnak a csatatéren nem lesz megoldása, ezért a NATO-nak is minden erejével a béketárgyalások minél hamarabbi megkezdését, és azonnali tűzszünetet kellene szorgalmaznia – olvasható a kormany.hu-n. Azt mondta: önmagában aggasztó, hogy a háború ötéves elhúzódásával számolnak. Ezekhez a tervekhez valamennyi NATO-tagország részvételét tartják szükségesnek.

Zelenszkij meghívta Orbán Viktort a békecsúcsra

„Hosszú és koncentrált telefonbeszélgetést folytattam Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével, és meghívtam a békecsúcsra. Magyarország álláspontja fontos számunkra a béke közelítése és közös regionális biztonságunk szempontjából” – írta az X-en közzétett posztjában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a magyar miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetéséről. Orbán Viktor meg fogja fontolni, részt vesz-e a csúcson – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.. Annak nem látja valószínűségét, hogy még az EP-választások előtt találkozna az ukrán elnök és a magyar miniszterelnök. 

Orbán Viktor: támogatjuk a kínai békekezdeményezést

Európa ma a háború oldalán áll, az egyetlen kivétel Magyarország, amely azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz, és támogat minden nemzetközi erőfeszítést, ami a béke felé mutat – fogalmazott a miniszterelnök. Hangsúlyozta: így támogatjuk a Hszi Csi-ping által bemutatott kínai békekezdeményezést is.Ennek a konfliktusnak, ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren; a csatatéren csak halottak vannak és pusztítás – tette hozzá Orbán Viktor, megerősítve: „fegyverszünet kell és béketárgyalások”.

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor miniszterelnök. Fotó: SZILARD KOSZTICSAK / POOL / AFP)

 

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.