Ha nem megyünk ki, akkor is jönnek a buldózerek – Kisnyugdíjasokat fenyeget a miskolci fideszes képviselő édesanyja

2018. március 21., 08:52

Szerző:

Minden lehetséges eszközzel szeretné távozásra bírni a lakókat az egy miskolci házból fideszes önkormányzati képviselő, Nánási-Kocsis Norbert 82 éves édesanyja – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. 

Kocsis Lászlóné – írja a lap – annak a cégnek, a Invesco Kft.-nek a nevében lép fel, amely 2015-ig a fia tulajdonában volt, és amelynek Miskolc vagyonkezelője 2017 márciusában adta oda gyakorlatilag a lakókkal együtt az önkormányzati tulajdonban lévő házat. Az ügyletről a városgazdálkodási és üzemeltetési bizottság döntött, amelynek nem mellesleg Nánási-Kocsis Norbert is a tagja, az Invesco pedig áron alul jutott az ingatlanhoz, amelynek az értékét lakatlanul 21 millió forintra, lakottan 10,5 millióra becsülték.

A miskolci Vásárcsarnok épülete a Búza téren
Fotó: Wikipédia

A ház értékét ékesszólóan jelzi, hogy frekventált helyen, egy gazdasági-kereskedelmi területnek számító területen fekszik, nem messze a Búza téri piactól és buszpályaudvartól, az Invesco pedig tavalyi átvételkor, 2017. március 20-án kötbér ellenében vállalta, hogy egy éven belül elbontja az épületeket, és elhelyezi a házban élőket is. Bár a cég szerződést kötött a lakókkal, és ezt ők abban a hiszemben írták alá, hogy ugyanolyan feltételekkel írják alá, mint amilyeneket az önkormányzat is támasztott velük szemben, néhány hónappal később a cég felmondta a szerződést. Nyáron – mesélte a ház egyik kisnyugdíjas lakója a Magyar Nemzetnek – Kocsis Lászlóné felszólította őket, hogy november vége előtt hagyják el a házat, decemberben pedig már azt követelte, hogy hagyják el a házat és adják át neki a lakáskulcsokat. – Kocsis Lászlóné azt mondta, ha nem megyünk ki, akkor is jönnek a buldózerek – idézte a lakó a cégtulajdonost.

A házban több kisnyugdíjas is él, akiknek az Invesco piaci ár körüli összegért, 50–70 ezer forintért kínált albérletet az önkormányzat által kért bérleti díj, 14 ezer forint helyett. De visszatetsző az is – jegyzi meg a Magyar Nemzet –, hogy amikor a lakók újra önkormányzati lakásra pályáztak volna, azzal utasították el őket, hogy az elmúlt egy évben volt bérleti jogviszonyuk.

Az ügyben a Magyar Nemzet megszólaltatta Nánási-Kocsis Norbertet is, aki heteken át figyelmen kívül hagyta az újságíró hívásait. A kérdésre, hogy nem tartja-e aggályosnak, hogy az a bizottság döntsön az ingatlan eladásáról, amelynek ő is tagja, a vevő pedig az édesanyja nevén levő cég, azt mondta, hogy versenytárgyaláson vette meg a cég az ingatlant. Arra, hogy az eladás után a kereste-e a lakókat, hosszú hallgatás után nemmel válaszolt.