A kevert gyógyszer ára brutálisan emelkedik a patikákban

Jelentősen többet fizethetünk mostantól a gyógyszertárakban.

2024. május 10., 10:50

Szerző:

A patikákban kevert gyógyszer ára jelentősen emelkedik, ugyanis 20 év után a háromszorosára nőtt a jogszabályban meghatározott díj. Az úgynevezett magisztrális készítmények árát az alapanyagok és a csomagoló anyagok áremelkedése is növelte – számol be az ATV Híradó. A magisztrális gyógyszerek díja több mint húsz éve változatlan volt.  A gyógyszertárban helyben kikevert készítmények készítési díját egy novemberi  kormányrendelet tette lehetővé – írta meg korábban a Telex.

Háromszoros árat is fizethetünk ezekért a gyógyszerekért 

Sokan vannak, akik kénytelen olyan krémeket használni, amelyeket nem lehet gyári formában beszerezni. A kismamák is kedvelik a kicsik popsikenőcseit, melyeket a gyógyszertárak maguk állítanak elő. „Igazából valamelyest drágultak, a legutóbb az tűnt fel, hogy már a kenőcsös tégely árát is hozzászámolták a végösszeghez” – fogalmazott Híradónak Jenei Szabina, egy debreceni gyógyszertárnak az ügyvezetője hozzátéve, hogy még így is olcsóbb, mint a drogériákban kapható krémek többsége.

 „Ami azt jelentette, hogy a 2003-ban meghatározott díjak húsz év után megemelkedtek, pontosan a háromszorosára. Ez konkrétan azt jelenti, hogy egy tíz dekás kenőcs, aminek a készítése korábban 250 forintba került, az most november 16-tól 750 forintba kerül” – magyarázta Újházi László, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Hajdú-Bihar vármegyei elnöke. 

Egy pécsi patikában a vevők azt mondták az ATV-nek, hogy ha szükséges, akkor drágán is meg kell venniük a készítményeket. A patikai dolgozók azt mondják, még mindig jobban járnak a náluk készült kenőcsökkel, mint a boltiakkal. Alexovics Adrienn szakasszisztens úgy fogalmazott:  „A gyógyszertárban keverünk össze a gyári készítményekkel szemben, de így ez a 30-40 százalékos áremelkedés még mindig olcsóbb, mint a gyári készítmények. Úgyhogy azt tudom mondani, hogy még mindig jobban járnak a kedves vásárlók és a betegek, hogyha ilyen készítményeket választanak”. A szakemberek szerint még a megemelkedett árak mellett is előfordul, hogy a márkás gyári készítmények akár 3-4-szer is többe kerülnek, mint a helyben előállított patikai krémek, kenőcsök.

Gyógyszerész sem kell a patikába májustól

Ahogy arról beszámoltunk, a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályról szerint a lényeg, hogy a gyógyszerész legyen „hír- vagy távközlési eszköz útján legfeljebb 15 percen belül elérhető, és az eszközön keresztül a gyógyszertári feladatokba távkapcsolat útján bevonható”, így ad majd „felvilágosítást, irányítást, tájékoztatást”. „Az ehhez szükséges személyi és technikai feltételek biztosítása a gyógyszertár működtetőjének feladata.” Több mint fél évvel a vitára bocsátás után adta ki új rendeletét a belügyminiszter, nem törődve a legilletékesebb szakmai szervezet, a Magyar Gyógyszerész Kamara tiltakozásával. Nem kell a gyógyszertárban jelen lenni a gyógyszerésznek, elég, ha telefonon elérhető.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

2024. május 19., 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.

2024. május 19., 10:45

Aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásért jelenti fel Magyar Péter Orbán Viktort. A miniszterelnök politikai igazgatója közben már kommentben reagált.