Feljelentette a Pénzügyminisztériumot a Transparency International, végrehajtást kért a tárca ellen

2018. július 24., 14:10

Szerző:

Feljelentette a Transparency International a Pénzügyminisztériumot, és bírósági végrehajtást is kért ellene. A szervezet régóta próbálja megtudni a tárcától és a jogelőd Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy az egyes cégek mennyit költöttek tao-támogatásra, de a minisztérium tagadja, hogy lenne erről adata. Annak ellenére tesz így, hogy az adatszolgáltatási jogszabály kötelezi az adatszolgáltatásra – jelentette be Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója a Hír TV-ben.

– Sejtettük, hogy a nagy cégek, melyeket a 2010-es hatalomkészen kapott egyfajta honoráriumként fizetnek sporttámogatást politikailag fontos sportcsapatoknak, részben pedig az új arisztokrácia cégei az egyik zsebükből a másikba juttatnak pénzeket

– mondta Ligeti Miklós.

Fotó: Facebook

Múlt héten megírtuk, hogy az Átlátszó fél év után sikeresen kiszedte a Magyar Labdarúgó-szövetségből, az elmúlt három évben mely cégek nyújtottak tao-támogatást a kormányközeli futballkluboknak. Kiderült, hogy a Puskás Akadémia legnagyobb tao-támogatója a cégein keresztül maga Mészáros Lőrinc, a klubot működtető Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány kuratóriumi elnöke és az ő üzleti köre.

A tao közpénz, és közvetett állami támogatásnak minősül, mert az ország adóbevételeit csökkenti. A cégek cserébe adókedvezményben részesülnek. A támogatás 2011-es bevezetése óta 526 milliárd forintnyi társasági adó az államkassza helyett a sport- és kulturális szervezetekhez folyt be.