Fél a Fidesz a kérdésektől, több újságírót sem engednek be az Országházba az alakuló ülés napján

2018. május 4., 19:38

Szerző:

Múltbeli kitiltási ügyek miatt több portál újságírójától is megtagadta a belepést az Országgyűlés Sajtóirodája – derül ki az Index, a hvg.hu és a 444 cikkéből. Az indexes Fábián Tamás, a hvg.hu-nak a videóriportere, Kaufmann Balázs, a 444-es Botos Tamás hiba regisztrált a határidőig, péntek délután két óráig, az akkreditációs kérelmüket elutasították. Az Országgyűlés Sajtóirodája azt írta: 

„Sajnálattal értesítjük, hogy sajtóakkreditációs kérelmét az Országgyűlés 2018. május 8-i alakuló ülésére nem áll módunkban teljesíteni. Az alakuló ülés kiemelt jellegére, ünnepélyességére valamint a nagy érdeklődésre való tekintettel csak azoknak az újságíróknak a kérését tudjuk figyelembe venni, akik a 2014-2018-as ciklus ülésein betartották az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó szabályokat.”

A „sajtótudósítás rendje” enyhén szólva eufemisztikus fordulat, valójában arról van szó, hogy a kínos jelenetek elkerülése érdekében Kövér László házelnök irányítása alatt az Országgyűlés rendkívüli mértékben szűkítette azt a parlamenti területet, ahol a politikustól kérdezni lehet. Több kollégát egyszerűen kitiltottak az épületből csak azért, mert a munkájukat végezték.