Fásy Ádám 10 hónap felfüggesztettet kapott

2017. december 11., 15:22

Szerző:

Hétfőn tartották a Fővárosi Törvényszéken az őssejtügy megismételt eljárásában, ahol Fásy Ádám negyedrendű vádlottként volt jelen. A „mulatós" Fásy Ádámot 10 hónap, 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 4,4 millió forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság – írja a 444.

Magyar és ukrán orvosok engedély nélkül őssejtklinikát üzemeltettek egy kaposvári plasztikai sebész rendelőjében. Súlyos és gyógyíthatatlan betegeknek adtak el több millió forintért őssejteket, amiket a környező kórházakból szereztek be 10–15 ezer forintért. A klinika működését az ÁNTSZ nem engedélyezte.

Eljárás 2009-ben indult ellenük, amikor egyik páciensük hozzátartozója feljelentette a klinikát. Szem alatti injekcióban adták be az őssejteket gyógyíthatatlan betegeknek. Daganatos betegeknek, balesetben megsérülteknek, és születési rendellenességgel élőknek.

A bíróság 2015-ben felmentette a vádlottakat a 21 rendbeli csalás vádja alól, mert nem volt bizonyítható, hogy tévedésbe ejtették a betegeket. Kilencből nyolc vádlottat elmarasztaltak emberen végezhető kutatás szabályainak megszegése, emberi test tiltott felhasználása és kuruzslás bűncselekménye miatt. Felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint sok millió forintos pénzbüntetésre ítélték őket. 2016-ban a Fővárosi Ítélőtábla új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot. Az új ítélet szerint Pákh Imre I. rendű vádlottat 10 hónap, 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 9 millió forint pénzbüntetésre, B. Julij Viktorovics II. rendű vádlottat 1 év, 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, dr. S. István plasztikai sebészt, azaz a III. rendű vádlottat 1 év, 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 1 millió forint pénzbüntetésre, Fásy Ádámot pedig 10 hónap, 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 4.440.000 forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság. Az V. rendű vádlott, K. Natalija V. 1 év, 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott és 2 évre kiutasították Magyarországról, ahogyan a szintén ukrán B. Julij Viktorovicsot is, csak utóbbit 10 évre.