Ez kínos lesz, sokkal több magyar bízik a civilekben, mint az Orbán-kormányban

Mi vagyunk a világ legrejtélyesebb népe.

2018. január 17., 13:53

Szerző:

A civil szervezetekben inkább, a politikusokban és az egyházakban kevésbé bíznak a magyarok – derül ki az IDEA Intézet friss felméréséből.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A felmérésből az atv.hu idéz. Eszerint a civilekben a lakosság 58 százaléka bízik, 36 százalékuk válaszolta azt, hogy kevésbé, vagy egyáltalán nem bírják bizalmukat a nem állami vagy kormányzati szervek.

A megkérdezettek 40 százaléka egyáltalán nem bízik a polgármesterekben,

a kormány és a politikusok társadalmi elutasítottsága még ennél is nagyobb. Előbbi a lakosság 15, míg az utóbbi csupán 12 százalékának bizalmát élvezi.

Úgy, hogy közben a 2018-as országgyűlési választások tétje sokak szerint az, hogy kétharmaddal vagy négyötöddel nyer-e a Fidesz.

A válaszadók nagyobb arányban szavaztak bizalmat a történelmi egyházaknak, de még itt is csak 5 százalékuk válaszolta azt, hogy teljes mértékben, 14 százalékuk pedig inkább csak úgy bízik bennük. Az elutasítottság a történelmi egyházak esetében 74 százalékos. A megkérdezettek 18 százalékának inkább nem, 56 százalékának egyáltalán nem élvezik a bizalmát. A válaszadók 51 százaléka szerint a hitközösségeknek 

nagyobb szerepet kellene vállalniuk a rászorulók segítésében. 

A megkérdezettek mindössze 2 százaléka támogatná a történelmi egyházak nagyobb politikai aktivitását, míg 98 százalékuk egyértelműen elutasítja azt. 89-89 százaléknyian mondták azt, hogy az egyházaknak sem az oktatásban, sem egyéb társadalmi területen nem kell nagyobb szerepet vállalniuk.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2017. december 18-21. között vette fel az ország felnőtt népességét nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében reprezentáló 1000 fő közösségi média alapú megkérdezésével.