BRFK: Erdoğan testőrei társadalmilag elfogadható módon vertek meg egy budapestit

Nem sértett társadalmi normát Erdoğan török elnök testőrsége Budapesten, amikor egy, az elnöknek bemutató helyit fenyegettek halálosan és bántalmaztak –  állapította meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság, akikhez az ügyben feljelentés is érkezett.

2023. szeptember 12., 16:11

Szerző:

A BRFK a hozzájuk az ügyben érkezett feljelentést határozatban elutasította. Az indoklásban kifejtik, nem közvádas bűncselekmény, hogy augusztus 20-án, a Budapestre látogató Recep Tayyip Erdoğan török elnök testőrei utólag megkerestek egy férfit, aki a konvoj előtt a középső ujjával jelezte véleményét a török államfőről. A férfi szerint ezek után közrefogták és bántalmazták, illetve halálosan fenyegették, és a Terorelhárítási Központ embereinek kellett őt kimentenie.

A rendőr-főkapitányság azonban leszögezte, véleményük szerint a török erős emberek „kiemelt személyvédelmi feladatokat láttak el”. Ilyen körülmények között pedig intézkedésük nem normasértés:

„Az erre vonatkozó különleges szabályok alapján a védett személyt ért atrocitás esetén intézkedési kötelezettség keletkezik. Ennek végrehajtására azonnal, adott esetben az intézkedés alá vont állampolgár személyiségi jogainak szükségszerű sérelmével kerülhet sor” – írták határozatukban.

Az írásbeli kérdésként életét megkezdő feljelentést eredeti formájában még Tóth Bertalan MSZP-s képviselő juttatta el Polt Péter legfőbb ügyészhez, aki azt feljelentésként értékelte és ebben a formában megküldte a BRFK-nak. Feltűnő, hogy a férfi eseményekről előadott verzióját a BRFK nem cáfolta, csupán a testőrök kiemelt feladataira hivatkozott.

A határozattal kapcsolatban Tóth Bertalan a 24.hu-nak kifejezte felháborodását: „egészen elképesztő, hogy Orbán Viktorék következmények nélkül hagyják, hogy külföldi személyek bántalmaznak magyar embereket a véleményük miatt. Ez újabb példája annak, hogy Magyarország nem jogállam, a kormánya idegen érdekeket előbbre helyez, mint az emberek szolgálatát” – mondta el a képviselő.

A török elnök testőrei amúgy szeretnek külföldön, akár külföldieket is megverni, hírhedt eset volt, amikor 2018-ban, Erdoğan washingtoni látogatásakor az Egyesült Államokban is ugyanezt tették ellentüntetőkkel.

Az esettel kapcsolatban az amerikai államügyészek ugyanígy csöndben ejtették a vádakat a verekedő biztonságiakkal szemben.

(Kiemelt kép: illusztráció. Egy AKP-szurkoló Recep Tayyip Erdogan török elnök portréját tartja, miközben a választási eredményekre vár Isztambulban 2023. május 14-én. Törökországban jelentős választásokon szavaznak, amelyek meghosszabbíthatják a hivatalban lévő elnök két évtizedes hatalmi pozícióját, vagy világiasabb pályára állíthatják a többségében muszlim nemzetet. Fotó: Umit Turhan Coskun / AFP)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.