„Én a technikai fejlődést nagyon sok vonatkozásban az emberi élet minőségére hátrányosnak tartom” – És Orbán Viktor neki adta az emberi erőforrásokat

Kásler Miklós szerint az emberi gondolkodás egy fikarcnyit se fejlődik, az orvosi műhiba pedig relatív dolog, de az ennek áldozatul eső gyermekek mellett biztosan ott van a Jóisten. Gyöngyszem gyöngyszem után az emberi erőforrások új miniszterétől.

2018. április 27., 18:56

Szerző:

Az előzetesen kiszivárgott híreknek megfelelően Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója lesz Balog Zoltán utódja a legfontosabb területeket, az oktatást és az egészségügyet is összefogó Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) élén.

A Széchenyi-díjas magyar onkológus, egyetemi tanár, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója olyan jelentős szakmai múlttal rendelkezik, hogy bátran nevezhetnénk szaktekintélynek. 1986-ban lett az az orvostudomány kandidátusa. 1992-ben lett az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa. 1994-től egyetemi tanár, 1998-tól tanszékvezető. Tudományos tevékenysége során 4 orvosi szakkönyvet, 65 könyvrészletet, több mint 250 Magyarországon és külföldön publikált közleményt jegyzett.

Mégsem nyugodhatunk meg.

Kásler Miklós nézetei ugyanis már az elmúlt napokban is borzolták a kedélyeket. Közszerepléseiből világosan kiderül, hogy nagyon is megosztó személyiség, gyakori vendége például az Echo TV és más, jobboldali médiumok nemzeti-ezoterikus műsorainak, de a napokban Mérce kiszúrt egy beszélgetést, amelyen rajta kívül Csókay András agysebész is részt vett, a 777  pedig rögzítette március 27-én a Szent Imre Gimnáziumban. A Mérce összeállításából kiderült, Kásler szerint az ősrobbanás pusztán spekuláció, a halálos betegségek 70-80 százaléka pedig a tízparancsolat megtartásával elkerülhető, de ennél  sokkal izgalmasabb, a minisztérium jövőbeli munkáját meghatározó ideológiai okfejtések is elhangzottak.

Kásler Miklós jön, lát, szemet nem hagy szárazon
Fotó: Wikipedia/ ThalerTamas

Az Emmiben például három nő is államtitkári posztot visz majd. Új szereplő lesz a tárcánál Nagy Anikó, aki a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet vezetését adja fel az egészségügyi államtitkári posztért, míg Novák Katalin családügyi, Szabó Tünde pedig sportért felelős államtitkár marad. Mindhárman kitörő örömmel fogadhatják majd, hogy új főnökük úgy látja:

„Ha már szóba került az életkor, én mindig arra gondoltam, hogy a férfiak valóban korábban halnak meg, ők élnek a nőkkel. A nők pedig a férfiakkal élnek, és lehet, hogy ez a magyarázat.”

Ha valakinek e nézetek kissé talán riasztóként hatnak, az nem lesz túl boldog az emlékeztetőtől, az Emmihez, tehát a jövőben Kásler keze alá tartozik majd a Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság, az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság, az Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkárság, a Kultúráért Felelős Államtitkárság, a Nemzetközi Ügyekért Felelős Államtitkárság, az Oktatásért Felelős Államtitkárság, az Sportért Felelős Államtitkárság, továbbá a Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság is.

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa fogadja Orbán Viktor miniszterelnök gratulációját, miután átvette a Széchenyi-díjat Áder János köztársasági elnöktől. Hamarosan a miniszteri kinevezésével lesz így
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Arról azonban nem szivárogtak ki hírek, hogy kik töltenek majd be a három államtitkár asszonyon túl fontos vezetői posztokat, s noha aligha elképzelhető, hogy Kásler maga válogathatná meg közvetlen beosztottjait, s Orbánnak ne lenne erre közvetlen befolyása, annyi biztos, hogy a csúcstárca feje minden hozzá tartozó területre vonatkoztatható, igencsak érdekes nézeteket vall:

A már említett idézet, mely az újabb Orbán-kormány egészségpolitikai nézeteit tükrözhet, nem maradhat ki:

„A tízparancsolat a legtökéletesebb népegészségügyi gyűjtemény, tudniillik a halálos betegségek jó 70-80 százalékát a tízparancsolat megtartásával el lehet kerülni.” (39:03)

De érdemes azt is figyelembe venni, ha már valaki a magyar kultúra ápolásáért felel, hogy Kásler szerint mi tesz naggyá valakit:

  • ”Széchenyi az egész életét azzal töltötte, hogy minden áldott nap lelkiismeret-vizsgálatot tartott. (...) Ha Széchenyi nem tette volna ezt (...), ha nem vizsgálja a lelkiismeretét mindennap a Biblia szellemében, akkor Széchenyi István nem lett volna Széchenyi István, nem ő lett volna a legnagyobb magyar, én meg nem kaptam volna meg a róla elnevezett díjat.” (40:42)

A Fidesz-KDNP oktatási, szociális és családpolitikai elképzeléseit teheti egyértelműbbé az alábbi kijelentés:

  • „Önök eldönthetik azt, hogy akarnak élni, és lehet élni szépen is, csak meg kell hallgatniuk, hogy lehet szépen élni, fel kell ismerni, hogy mi a szép élet. És ezt otthon, ha nem kapja meg valaki, és még az iskolában sem kapja meg valaki, akkor van nehéz helyzetben, de akkor még mindig támaszkodhat az egyházra, meg támaszkodhat saját magára.” (47:43)

Ha már az oktatás, avagy a köznevelés, Kásler már azt is elárulta, miféle iskolát lát jónak:

  • „Az iskolában pedig nem folyik nevelés. Oktatni még úgy, ahogy oktatnak, többé-kevésbé tényszerűen oktatnak, ebben se vagyok biztos. A társadalomtudományokat rendkívül masszívan eltorzítva oktatják. Tehát azok a klasszikus értékek, ami az identitás részeit képezik, tehát ember vagyok, magyar vagyok, hívő vagyok, ésatöbbi, ésatöbbi, és a magyar kultúrának az elképesztő kincsestárát nem ismertetik meg a diákokkal. Na most a magyar nyelv nagyon plasztikus, akit nem nevelnek, az neveletlen. (...) Döntő fordulat volt, amikor az etika és a hittan oktatását visszaállították, mert legalább ízelítőt kap abból, hogy ilyen létezik.” (58:45)

De nem túlságosan megnyugtatóak a miniszteri bársonyszék várományosának tudományról alkotott elképzelései sem, amelyek a felsőoktatás résztvevői számára okozhatnak fejtörést:

    • „Az emberi gondolkodás nem fejlődik egy fikarcnyit se.” (1:01:52)
    • „Amíg nem volt mobiltelefon, akár csak hálózatos, vagy amikor telefon se volt, és leült beszélni két ember, akkor a lényegről beszéltek, és megbeszélték azt, ami fontos, mert tudták azt, hogy legközelebb két hónap múlva. (...) Én a technikai fejlődést nagyon sok vonatkozásban az emberi élet minőségére hátrányosnak tartom.” (1:03:18)
    • „Amivel nyakon öntenek minket, kultúrszeméttel, az mind a felszín. Marilyn Monroe-ról látjuk, hogy így volt, meg úgy volt, ilyen filmsztár, meg olyan filmsztár, de hogy annak az életformának mi lett a vége, hogyan fejezte be az életét, és miért úgy fejezte be az életét, az a történetből mindig kimarad, pedig ezzel kéne kezdeni.” (1:10:27)

„Nem megismerhető a világ. Ezért kell csínján bánni a kérdésekkel, és még jobban csínján kell bánni a válaszokkal. Mert nagyon sok olyan dolog van, amire egyetlenegy válasz van, az az Isten léte, nincs egyéb.” (1:14:15)

Persze az egyházügyek és a tudományok sosem szétválaszthatóak:

  • „A társadalomtudományban lényegesen tovább él az ateizmus, pontosan amiatt, hogy leképeznek vizsgálati módszereket olyan kérdésekre, amelyekkel az a kérdéskör nem vizsgálható.” (1:08:28)

(Na ugye, hogy néha Palkovics László innovációs miniszteri kinevezési is jó hírként hathat? – a szerk.) Aki pedig Kásler világának afféle összefoglalására, s a magyar egészségügyi intézmények, állami betegellátás feletti felügyeletet ellátó kormányzati szereplőről kíván többet megtudni, annak ajánljuk figyelmébe: 

„Az, hogy műhiba, ez rendkívül relatív dolog. (...) Biztos, hogy a gyermekkel, aki meghalt, vagy műhiba áldozata lett, egészen biztos, hogy ott volt mellette a Jóisten, és egészen biztos, hogy ez a kisgyermek megkapta a Jóisten segítségét, legfeljebb mi erről nem tudunk. Az, hogy az orvos megkapja-e a Jóistentől a feláldozást (sic!), vagy segítséget, hogy ezen túllépjen, az egy másik kérdés.” (1:25:23)

És mindez tényleg csupán néhány gyöngyszem a kásleri életfelfogásból, hiszen az új humánerőforrás-miniszter volt az is, aki az Árpád-házi DNS azonosítása után megállapította, hogy a magyarok nem finnugor eredetűek, vagyis egy genetikai kutatás alapján nyelvészeti felfedezésekre jutott, habár ez az összefüggés tudományosan finoman szólva értelmezhetetlen.  Ráadásul 2015-ben higiéniai és lélektani okokból nem engedélyezte, hogy az intézetében a nővérek és ápolók demonstratív céllal fekete ruhát viseljenek, ifj. Lomnici Zoltán CÖF-szóvivő pedig neki tulajdonította azokat az „adatokat”, melyek szerint „Nigéria lakosságának több mint 80 százaléka, legalább 100 millió ember AIDS-es, vagyis a megerőszakolt svéd lányok közül 5-ből 4 elkapta a HIV-fertőzést, illetve az AIDS-et.”

Még szerencse, hogy az Orbán-kormányban csak az történhet meg, amit a miniszterelnök is jóváhagy.

13:48

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.

12:53

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.