Egy budapesti kórház már a kamara segítségét kérte, mert nem találnak orvost

2018. március 10., 08:08

Szerző:

A Magyar Orvosi Kamarától kért segítséget a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház, hogy sürgősen orvost találjanak az egyik osztályukra, ahol jelenleg nincs ügyeletet vállaló emberük. Az orvosi kamara hírleveléből kiderül, kiemelt fizetést ajánlanak a jelentkezőknek. Csak ebben a kórházban 17 orvos és 26 szakdolgozó hiányzik a kórház álláshirdetései szerint, többségüket azonnali kezdéssel vennék fel – derült ki az RTL Klub riportjából.

De nemcsak ebben a kórházban keresnek orvosokat. Általánosságban megállapítható, hogy még mindig hatalmas az orvoshiány az országban: a Magyar Orvosi Kamara elnökének becslése szerint csaknem 5000 orvos hiányzik Magyarországról. Ónódi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár korábban kijelentette: az elvándorlás mértéke az utóbbi években egyre kisebb, de még így is sokan mennek inkább külföldre dolgozni. Ez azonban nem igaz, az elmúlt éveben az elvándorlás mértéke hullámzó volt, de érdemben nem csökken, hanem éppenséggel nő, hiszen vissza senki sem tért Magyarországra.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) szerint a magyar orvosok – kiváltképp a sürgősségi osztályokon dolgozók – nagyon leterheltek az orvoshiány miatt. Szerintük csak az lehet a megoldás a fennálló problémára, ha tovább emelik a béreket. Dénes Tamás, a ReSzaSz elnöke örömmel fogadta, hogy a Bajcsy Kórházban magasabb bérezéssel keresnek orvost, szerinte ugyanis csak így tudják majd feltölteni a helyeket.

Az Emberi Erőforrások Minisztérium az ügyben az írtaa csatornának: a kormány célja, hogy az ország gazdasági erősödésével tovább emelje az egészségügyi dolgozók béreit. Pontos részleteket azonban egyelőre nem közöltek.

Az RTL Klub riportja: