Erre számítson a hétvégén Budapest utcáin: kerékpáros felvonulás, forgalomkorlátozás és tavaszi nagytakarítás

Kerékpáros felvonulás miatt ideiglenes forgalomkorlátozások lesznek szombat délután Budapesten, vasárnap pedig kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás. 

 

2024. április 20., 10:34

Szerző:

Budapest jelentős részén forgalomkorlátozásra kell számítani szombaton. A police.hu oldalon megjelent tájékoztatás szerint 15 órától 20 óráig szakaszosan és időszakosan lezárják a Soó Rezső sétány - Räde Károly sétány - Borbás Vince sétány - Üllői út - Ferenc körút - Petőfi híd - Egyetemisták parkja - Egry József utca - Valdemar és Nina Langlet rakpart - Raoul Wallenberg rakpart - Friedrich Born rakpart - Döbrentei tér - Attila út - Alagút utca - Alagút - Clark Ádám tér - Széchenyi Lánchíd - Széchenyi István tér - József Attila utca - Andrássy út - Hősök tere - Olof Palme sétány - Zichy Mihály út - Napozórét útvonal egyes szakaszait. Az érintett rakpartokat, az Attila utat, az Alagút utcát, az Alagutat és a Lánchidat időszakosan teljes szélességében lezárják – közölte a BRFK. A BKK számos járata terelve közlekedik a rendezvény alatt. 

Budapesten kerékpárosbarát szezonnyitót tartanak a hétvégén 

Idén is meghirdette a szezonnyitó kerékpárosbarát hétvégét a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) április 20-21-ére, az eseményhez több mint 80 vendéglátóhely, szálláshely és látványosság csatlakozott – közölte a MAKETUSZ az MTI-vel. Coates Ádám, a rendezvény egyik ötletgazdája elmondta: az április 22-i Föld napjához kapcsolódva célul tűzték ki, hogy ezen a hétvégén „körbetekerjék a Földet”, azaz együttesen 40 075 kilométert tegyenek meg biciklin. A játékhoz egy okostelefonnal és egy kerékpárral bárki csatlakozhat a Kerékpárosbarát alkalmazáson keresztül.

Az előző években a kerékpárosbarát esemény sok tízezer biciklist megmozgatott már – emlékeztettek a közleményben. A programhoz csatlakozott szolgáltatók mind minősített kerékpárosbarát helyek, vagyis megfelelnek a hálózat alapvető kritériumainak. Ilyen például a kulacstöltési lehetőség, a biztonságos biciklitárolás biztosítása vagy az alap szervizelési lehetőség a vendégek számára. Ezek a kerékpárosbarát szolgáltatók szintén a Kerékpárosbarát alkalmazásban érhetőek el.

Vasárnap kezdődik Budapesten a tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában – írja az Infostart. A mindennapi alapfeladatokon felüli nagyszabású közös köztisztasági együttműködés révén a fővárosiak és az idelátogatók rendezettebb, tisztább környezetben élvezhetik majd a Magyarország Európai Unióhoz csatlakozásának 20. évfordulójához kapcsolódó rendezvényeket – írja a BKK a közleményében.

A kerületeken átívelő tavaszi nagytakarítás április 21-én, vasárnap a Flórián teret, a Szentlélek teret, a Fővám teret, Kőbánya alsó vasútállomást, az Örs vezér teret, az Etele teret, a Kosztolányi Dezső teret és Feneketlen-tó környékét, a Szent Gellért teret, a Göncz Árpád városközpontot, a Lehel teret, a Mexikói út metróállomást és KÖKI-t érintik majd.

Egy héttel később, április 28-án, vasárnap a 4-es a 6-os villamos teljes vonalát és környékét takarítják (a Széll Kálmán tértől Újbuda-központig, illetve a Móricz Zsigmond körtérig), beleértve a Nagykörút környezetében lévő tereket, aluljárókat, járdákat és a közösségi közlekedési megállóhelyeket – ismertette a BKK. Azt írták, az összehangolt köztisztasági és közrendvédelmi kezdeményezésben a fővárosi közműcégek, a rendőrség munkatársai és a civilek március és október között havonta két vagy három alkalommal jelennek meg egy-egy fontosabb csomópontban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)