Bentli és Krizantusz igen, Kopasz vagy Kiwi nem lehet a fia

2018. május 22., 11:04

Szerző:

Idén hetente tíz-tizenöt keresztnévjavaslat érkezik, tavaly háromszáz érkezett, amiből harmincnyolc férfi- és tizennyolc női nevet bejegyzésre javasoltak – árulta el Raátz Judit, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetében működő utónévbiztosság tagja a Magyar Időknek.

Már több mint négyezer nevet tartalmaz a lista, amire az elmúlt hónapokban felkerült a Bentli, a Krizantusz, a Milen és a Meril is, de elutasítottak olyan „nagyszerű” javaslatokat, mint például a Balaton, az Erdőcske, a Hattyú, a Kopasz, a Kiwi, vagy épp a Zene.

Raátz Judit elmondta, hogy gyakorlatilag hetente üléseznek a sok kérelem miatt, és próbálják szakszerűen kivizsgálni az igényeket. A jelenség hátterének a média befolyásolóerejét tekinti, például amikor a 80-as években a Rabszolgasors című televíziós sorozat főhősnője, Isaura nyomán komoly keresztnévadási hullám indult.

Kérdés, hogy most minek köszönhető a hullám. Esetleg az Orbán-kormány által meghirdetett népességnövekedési kísérletnek, mely azt eredményezné, hogy soha nem látott számban születnének az újszülöttek, és egy szülő se szeretne lemaradni arról, hogy különleges nevet adjon a gyerekének.