Az Orbán-kormány támogatni fogja, hogy Manfred Weber legyen az Európai Bizottság új elnöke

2018. augusztus 31., 11:53

Szerző:

Bár nincs felhatalmazva, hogy a németek saját jelöltjéről beszéljen, a kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egyértelművé tette: a Fidesz támogatni tudná, hogy az Európai Néppárt jelenlegi uniós parlamenti frakcióvezetője, Manfred Weber legen az Európai Bizottság következő elnöke.

Történt mindez percekkel azután, hogy a Reuters egymástól független német lapok értesülései alapján arról írt:

Angela Merkel német kancellár várhatóan Manfred Webert javasolja majd az Európai Bizottság elnökjelöltjének a jövő évi EP-választás előtt.

Manfred Weber és Orbán Viktor nincsenek rosszban

A bajor CSU pártjában politizáló Weber jelenleg frakcióvezetőként aktív a Néppártban, az Európai Bizottságot a luxemburgi Jean-Claude Juncker vezeti. A Reuters azt írja, a tagállamok többségében néppárti győzelemre lehet számítani, így valószínűleg a Néppárt vezető jelöltjéből lesz a Bizottság következő soros elnöke is.

Merkelnek nagy ráhatása van arra, hogy ki legyen ez a bizonyos Spitzenkandidat, és a hírek szerint a német kancellár mindenképp egy honfitársat szeretné látni a Bizottság élén. Német sajtóhírek szerint a kancellár a héten megállapodott Joseph Daullal arról, hogy a 46 éves Webert támogatják, Weber maga pedig – a Spiegel szerint – Brüsszelben lobbizik a néppárti padsorok közt, hogy minél nagyobb támogatást gereblyézzen össze a döntő, Helsinkiben esedékes novemberi néppárti kongresszus előtt.

Mindez jó magyarázattal szolgálhat Orbán Viktor és Angela Merkel néhány héttel ezelőtti, meglepően jó hangulatú találkozójára is, hiszen a német kancellár vélhetően a magyar kormányfő támogatását is kérte ebben a kérdésben. Weber kihívója a néppárti jelöltségért a francia Brexit-főtárgyaló, Michel Barnier lehet. Orbán ezzel ismét kis alkuhelyzetbe kerülhet, főként mert Weber egyelőre követhetetlen magatartást folytat a Magyarországot érintő bírálatok ügyében: egyszer bekeményít, érdemben azonban sosem tett semmit Orbán megregulázására.