Az egész országban hiányzik a HPV elleni oltás

2017. november 22., 09:12

Szerző:

Gyártási problémák miatt hiánycikk a méhnyakrák kialakulásáért leggyakrabban felelős humán papillomavírus (HPV) elleni vakcina – írja a Magyar Nemzet. A hiány az egész régiót érinti, nem csak Magyarországot. A gyártó elismerte, hogy a hiányt a gyártási folyamat okozza, ami azért nagy probléma, mert a nők körében a méhnyakrák a leggyakoribb megbetegedés, évente majdnem ötszáz halálos áldozattal jár. A férfiaknál a nyelvgyöki rák okozza a legtöbb halálesetet, tízből hatan nem épülnek fel belőle.

Fotó: MTI/Honéczy Barnabás

A betegség évekig lappanghat, anélkül hogy bármilyen tünetet okozna, ezért is nehéz észrevenni, ellenben rendkívül könnyen terjed. Férfiaknál is okozhat rosszindulatú elváltozásokat, náluk viszont teljesen tünetmentes maradhat, ezért észrevétlenül terjeszthetik a vírust.

Tavaly a szakértők felhívták arra a figyelmet, hogy az utóbbi években folyamatosan emelkedik a HPV okozta megbetegedések és halálozások száma Magyarországon. A nőknél a megbetegedések száma 20 százalékkal, az elhalálozások száma nyolc százalékkal nőtt. A férfiaknál ennél is kiugróbb a különbség, náluk 35 százalékkal nőtt a vírussal kapcsolatos elhalálozások száma. Ennek oka az lehet, hogy a lakosság ötöde még mindig nem hallott a szexuális úton fertőző betegségről.

A négy- és kilenckomponensű oltások a száz ismert HPV-típus közül azon négy- és kilencfajta ellen védenek, amelyek a legnagyobb gyakorisággal vezetnek méhnyakrákhoz, illetve szemölcsök megjelenéséhez. Az oltás jelenleg nem támogatott. A négykomponensű vakcina oltásonként 18 ezerbe, a kilenckomponensű 28 ezerbe kerül. Mindkettőből három vakcina szükséges. A gyártó megerősítette, hogy most külföldről sem lehet beszerezni a vakcinákat. A kilenckomponensű december közepétől lesz újra kapható, de a négykomponensűről egyelőre nincs információ.