Ahol még a Fidesz is Orbán vejével kampányolhat

2014-ben robbanás történt Kiskunfélegyházán: a Fidesz-frakció gerince a nemzeti fórumos Lezsák Sándor mögé állt, s így a fórum színeiben induló polgármester-jelölt győzött a városban. És bár a tiszta kezek ígéretével kampányolt, valahogyan mégis az Elios Zrt. nyerte el a városi közvilágítás-korszerűsítést. Az ügy pikantériája, hogy a furcsa tender épp a revánsra készülő, megújuló Fidesz-alapszervezetnek jön kapóra.

2018. április 6., 12:55

Szerző:

„Megdöbbenéssel értesültem jómagam és a város lakossága is arról, hogy a Kiskunfélegyházán is megvalósításra került közvilágítás fejlesztésére kiírt pályázatok többségéhez korrupciós ügyek, szabálytalan közbeszerzési eljárások kapcsolódhatnak. (…) Kérem, hozza nyilvánosságra, illetve küldje meg számomra elektronikus úton az OLAF által a város számára megküldött kérdéssort, vizsgálati anyagot, illetve az Ön által összeállított válaszokat tartalmazó teljes dokumentációt” – így interpellálta idén februárban Csányi Józsefet, Kiskunfélegyháza polgármesterét Horváth Tamás, az MSZP helyi képviselője, aki elindul a vasárnapi országgyűlési választáson is.

A polgármester válaszlevelében kifejtette, hogy 2014-ben új vezetőként a városérdek és az átláthatóság volt számára a legfontosabb, ezért hozta létre az ellenzéki pártok bevonásával az úgynevezett kétszintes közbeszerzési döntéshozatalt, amelynek keretében a képviselők minden dokumentumot megkapnak. Hozzátette: „A mai napon megkereséssel fordultam az OLAF felé, kérve a hozzájárulást, hogy leiratukat és az arra adott ténymegállapításokat nyilvánosságra hozhassam. Ha legkésőbb 2018. április 12-ig (tehát 30 napon belül) a válasz nem érkezik meg, a teljes anyagot a város honlapján elérhetővé tesszük.” Csányi válaszlevelében arra kérte az MSZP-s jelöltet, hogy „saját vélt politikai érdekeiért cserébe ne dobja oda a város jó hírnevét”.

Igen ám, de Horváth Tamás épp azt tette szóvá, hogy valamiért csak épp ebben a hírhedtté vált közvilágítás-korszerűsítési projektben nem működött a már megszokott módon az úgynevezett kétszintes közbeszerzési döntéshozatal, és épp ez az egyetlen olyan projekt, amelyben nem kapták meg valamennyi dokumentumot.

Az ügy előzményei: 2015. január 12-én Csányi József polgármester bejelentette, hogy a város 480 millió 740 ezer forint vissza nem térítendő, száz százalékban finanszírozott támogatást kapott arra, hogy a több mint 3400 közterületi lámpatestet energiatakarékos LED-es világításra cseréltesse. A sajtótájékoztatón elhangzott: mivel a projekt szigorú határidőhöz kötött, ezért a lámpaoszlopok számát nem növelik, nem helyeznek ki új lámpákat, csak a meglévő fényforrásokat cserélik.

Fotó: A szerző felvétele

Dósai Bence kabinetfőnök – aki 2014 előtt még a Fidelitas megyei elnöke és az országos választmányának alelnöke volt, utóbb azonban a nemzeti fórumos polgármesterjelölt kampányát segítette – március 2-án azzal állt a nyilvánosság elé: ismeretlen telefonáló megfenyegette a polgármesteri hivatal egyik munkatársát, hogy lejárató hadjáratot indít ellene, ha nem egy bizonyos cég nyeri meg a közvilágítás korszerűsítésére kiírt pályázatot. Kijelentette: semmilyen formában nem engednek teret a korrupciónak. Azt, hogy miről is szólt ez a telefonhívás, melyik céget favorizálta a betelefonáló, nem lehet tudni: kérdéseinkre nem válaszolt Dósai Bence.

E szokatlan előjáték után indították útjára a kiskunfélegyházi közvilágítás-korszerűsítésre kiírt nyílt közbeszerzési eljárást.

– Normál ügymenetben egyszer értékelünk, majd lezárjuk a dolgot, de ezúttal nem ez történt – mondta lapunknak Horváth Tamás, aki tagja a közbeszerzési bizottságnak is. Hozzátette: a legfeltűnőbb az volt, hogy nem kaptak meg minden tenderanyagot elektronikusan, ahogy azt szokták, hanem helyben, a bizottsági ülésen nézhették meg az iratokat.

Az első meghívó az ajánlati felhívás elfogadására 2015. május 28-ra szólt, de végül levették a kérdést a napirendről. A következő ülésen, június 2-án már volt elektronikus anyag, és a képviselők elfogadták a felhívást. Július 23-án azonban arról kaptak szóbeli tájékoztatást, hogy módosítani kell a felhívást. Az ajánlatok felbontása 2015. augusztus 11-én, az értékelésük pedig 19-én történt meg, majd 27-én volt egy újabb értékelés – mindezekről azonban már nem kaptak elektronikus úton anyagot a bizottsági tagok.

A felhívásra három pályázat érkezett: a Vill-Kor Hungária Kft. nettó 309 millió 873 ezer 194 forintos, a Kiskunfélegyháza 2015 Konzorcium, amelynek tagjai, az Elios Zrt. és a SAG Hungaria Kft. nettó 328 millió 708 ezer 299 forintos, valamint a Mezei-Vill Kft. és a Polar Studió Kft. közösen 344 millió 985 ezer 418 forintos ajánlatot tett.

Érdekesség, hogy az Elios Zrt.-vel közös konzorciumi ajánlatot beadó SAG Hungaria Kft.-nek 2012-ben még mérleg szerinti egymillió forintos negatív eredménye volt, de a módosított kiírás erre – mintha csak épp e cégre szabták volna – lehetőséget adott: „alkalmas az ajánlattevő, amennyiben az eljárást megindító felhívás feladásának időpontját megelőző három lezárt üzleti év tekintetében a mérleg szerinti eredménye legfeljebb egy évben volt negatív”.

A döntést végül szeptember 29-én hozták meg, s addigra a közbeszerzési hatóság is rendben találta az eljárást.

Igaz, ez nagy fejtörést nem okozhatott számukra, mert a Mezei-Vill Kft.–Polar Stúdió Kft. kettőse – ők tették a legmagasabb árajánlatot – váratlanul visszalépett. Egyik cégvezető sem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy miért. A Mezei-Vill Kft. egyébként országos szinten hétszer nyújtott be ilyen ajánlatot – mindegyik alkalommal veszített. A legalacsonyabb értékű, „befutó” kiskunfélegyházi ajánlatot tevő Vill-Korr Hungaria Kft.-t pedig kizárták az eljárásból. A cég közlése szerint „a beadott műszaki specifikáció ellentmondást tartalmazott, ezért az ajánlatkérő önkormányzat nem tudott egyértelműen meggyőződni a dokumentációban írt követelményeknek való megfelelésről”. Gasztonyi László ügyvezető hozzátette: mivel a lámpatestek műszaki tartalma és leírása a beszállító Philipstől származott, ezért a Vill-Korr Hungaria Kft. sem a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, sem pedig bírósághoz nem fordult jogorvoslatért.

A befutó így az országos közvilágítási tendereken már ismert Elios Zrt. és a SAG Hungaria Kft. konzorciuma lett. Az Elios Zrt. hálája jeléül ritka gesztust gyakorolt: névadó szponzora lett az akkori bajnoki évad női futsalcsapatának, az Astra-Elios Kiskunfélegyházi Bullsnak. Arra vonatkozó kérdéseinkre, hogy kinek a felkérésére és mekkora összegben támogatták a csapatot, és miért éppen ezt az egyesületet választotta az Elios Zrt., szintén nem kaptunk választ.

Érdekesség továbbá, hogy a győztes ajánlat bruttó összege valamivel több mint 417 millió forint, 70 millió forinttal kevesebb, mint a közvilágítás-korszerűsítésre nyújtott 487,74 millió forintos támogatási összeg. De mi e különbség oka? Hogyan számoltak el az összeggel? Mire fordították a különbözetet? Miért nem jutott ebből a pénzből lámpatestbővítésre? Ez utóbbi azért is fontos kérdés, mert a LED-es közvilágítás-korszerűsítés már közismert betegségeit – vakfoltok, sötét járdák, illetve széles utak esetében sötét útközépsáv – a kiskunfélegyházi projekt is hordozza.

Kérdéseinkre nem kaptunk választ a kiskunfélegyházi kabinetirodától. Nem kaptunk választ arra sem, hogy az OLAF milyen megállapításokat tett, azokra ők mit reagáltak, illetve melyik cég mennyiért és mennyi időre kapta meg a helyi közvilágítás karbantartásának feladatát.

A hallgatást magyarázhatja, hogy a Nemzeti Fórum lényegében egyetlen emberre, Lezsák Sándorra, a körzet országgyűlési képviselőjére épül. Ő azonban, miután a lakiteleki képviselő-testületben nem maradt egyetlen pártszimpatizánsa sem, áthelyezte tevékenységének hangsúlyait a nagyobb szavazóbázisú Kiskunfélegyházára. A 2014-es nemzeti fórumos kampány nem is szólt másról, mint a korrupt fideszes városvezetés leváltásáról és egy új korszak eljöveteléről. Az Elios-ügy napvilágra kerülése ez az új korszakot alapjaiban kezdi ki, s ez abszurd módon épp az önkormányzati választásokon visszavágásra készülő helyi Fidesznek ad kampánytémát.

Tegnap 16:28

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.