A végsőkig titkolóznak, a törvényt is megszegik, hogy semmi ne derüljön ki Hosszú Katinkáék szerződéséről

2017. október 30., 10:49

Szerző:

Ha létezik egyáltalán, minden jel szerint a budapesti vizes-világbajnokságot rendező cégnél, a Bp2017 Kft.-nél kell lennie annak a szerződésnek, amely alapján Hosszú Katinka cége használhatja a Duna arénát – írja a 24.hu. A portál a Nemzeti Sportközpontokhoz nyújtott be egy közérdekű adatigénylést, amelyből kiderült, ami eddig nem volt világos, vagyis hogy a potom 43,3 milliárdból felépített Duna Arénát a Bp2017 üzemelteti, így neki kellett megkötnie a szerződést az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónő és edzője-férje, Shane Tusup cégével, az Iron Aquaticsszel. 

Fotó: Merész Márton

A Bp2017 mindeddig mereven elzárkózott mindenféle adatszolgáltatástól az ügyben, annak ellenére, hogy a 24.hu több mint fél éve szeretné megtudni, ki, mennyiért és milyen feltételekkel adott helyet az Iron Aquaticsnek a Duna Arénában. Korábban a Bp2017 azt állította, hogy a magyar úszónő cégével egyetlen szerződét kötött, amelynek az értelmében az Iron Aquatics 25 millióért népszerűsítheti a vizes-világbajnokságot. Ez viszont azt jelenti – hívja fel a figyelmet a portál – hogy egy magánvállalkozás szerződés nélkül használ profitszerzésre egy közpénzen fenntartott és működtetett sportlétesítményt.

Az ügyben megszólalt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is, amely kimondta, hogy a BP2017 megsértette az információszabadságról szóló törvény előírásait és a közérdekű adatokhoz való hozzáférési jogot, ráadásul még magával a hatósággal sem volt hajlandó együttműködni. Jelentésében a NAIH adatszolgáltatásra szólítja fel a Bp2017-et, és emlékeztet, hogy ez ellen a döntés ellen fellebbezésnek helye nincs, megtámadni bíróság előtt sem lehet. A harmincnapos teljesítési határidő lejárta után – hangzik a még október 20-án írt jelentés – a hatóság harminc napon belül dönt a további intézkedésekről.