A magyarok több mint fele elkobozná az Orbán-kormány alatt meggazdagodott vállalkozók vagyonát

2018. március 14., 09:34

Szerző:

Nem járt sikerrel az Orbán-kormány figyelemterelő hadművelete. Szinte az egész ország tudja, hogy az Elios-botrány Orbán Viktor vejének a botránya, az emberek négyötöde hallott róla, a döntő többségük pedig nem gondolja, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése a cégről brüsszeli beavatkozás lenne az április 8-i parlamenti választásokat felvezető kampányba – írja a 24.hu.

A portál megbízásából az IDEA Intézet készített felmérést. Kiderül, hogy a megkérdezettek többsége a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köti az Elios-botrányt.

Tborcz István és Orbán Viktor
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

A 24.hu februárban megszerezte azt az OLAF-jelentést, ami az Elios Zrt. 35 olyan közvilágítási tenderét vizsgálja, amiben az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala visszaélések nyomaira bukkant. A jelentésben az áll, hogy a gyanú szerint 17 esetben csalt a miniszterelnök vejének cége, ezért az OLAF javasolta a magyar hatóságoknak, hogy vizsgálják meg, nem áll-e fenn a bűnszervezetben elkövetett csalás vádpontja. Amennyiben bebizonyosodnak a vádak, Magyarországnak 13 milliárd forint EU-s támogatást kell visszafizetnie.

A felmérésben megkérdezettek 81 százaléka hallott az Elios-ügyről, 79 százalék pedig azzal is tisztában volt, hogy Tiborcz István érintett a botrányban.

A felmérésben arra a sorvezetőre is rákérdeztek, hogy mit kell mondaniuk a kormánypárti politikusoknak az ügyben. Bár az Orbán-kormány szerint az OLAF-jelentés csak brüsszeli beavatkozási kísérlet, ezzel a válaszadók 58 százaléka nem ért egyet, amihez képest mindössze 9 százalék nyilatkozott úgy, hogy inkább, nyolc százalék pedig úgy, hogy teljesen egyetért vele. 18 százalék nem tudott dönteni.

Arra kérdésre, hogy mit kell tenni az Orbán-kormány alatt meggazdagodó vállalkozók vagyonával, a válaszadók 55 százaléka azt válaszolta, hogy törvényes úton kell visszavenni. Húsz százalék szerint államosítani kell, hat százalék szerint különadóval visszavenni, öt százalék szerint pedig jóvátételi adót kell rájuk kivetni.