A „kormányt képviselő tudósokban" bízik az akadémia – mégis fejet hajtanak Orbánnak?

„Az MTA a jövőben is a törvényeknek és saját szakmai szabályainak megfelelően fog működni" – állítják, ám úgy tűnik, feladták a függetlenségi harcot.

2018. augusztus 16., 17:15

Szerző:

„A tárgyalások olyan irányban haladnak, hogy az MTA kutatóhálózatát (de nem az egész MTA-t) egy a kormányzattal közösen felállított tudós testület irányítaná.

A kormányt képviselő tudósok így közvetlen kétoldalú kapcsolatot teremthetnek az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Akadémia között, megjelenítve a kormányzati prioritásokat, ugyanakkor közvetítve a kutatóhálózatban született felfedezéseket, és a 2-3 évente esedékes nemzetközi átvilágítás eredményeit" – közölte a Magyar Tudományos Akadémia, 

bár erról nem esik szó a közleményben, honnan veszik a kormány tudósokat delegálna a közös irányító testületbe.

A lényegében érthetetlen, ám a teljes meghunászkodás látszatát keltő közlemény szerint az MTA elnökségének legutóbbi rendkívüli ülésén, 2018. július 25-én határozott az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) való további egyeztetésről. Az elnökség nagy többséggel elfogadott határozatát korábban már közzétették, az alapján az akadémikusokat vezető testület annak szellemében tárgyal, hogy:

  • az MTA keretein belül megvalósuló irányítási rendszer életbe lépéséig az eddigivel azonos módon biztosítva legyen az intézethálózat finanszírozása;
  • személyi kérdésekben érvényesüljenek az Akadémia autonóm döntési jogosítványai;
  • az odaítélt támogatások folyósítása szerződés szerint folytatódjon;
  • a Lendület, az OTKA és a posztdoktori pályázatok szabad témaválasztás alapján működjenek, a támogatások odaítélése továbbra is kiválósági alapon történjék az MTA szakmai felügyeletével;
  • az MTA köztestületének vagyona az MTA tulajdonában maradjon;
  • az MTA intézethálózatának irányítási rendszerét és működését szilárd jogi garanciákkal kell biztosítani;
  • a kutatóközpontok és önálló intézetek irányítási rendszerében bekövetkező változások ne veszélyeztessék azok önálló és zavartalan működését, és segítsék elő fejlődésüket.
Fotó: Wikipédia

Amint a tárgyalások olyan szintre érnek, hogy megfelelően konkrét tervet lehet megfogalmazni, azt az Elnökség elé terjesztik – írta a köztestület, kiemelve:

„Az MTA törvényben foglalt kötelessége, hogy az Országgyűlés vagy a kormány kérésére, illetve saját kezdeményezésére kinyilvánítja szakmai véleményét az ország és a társadalom számára fontos kérdésekben. Az MTA a jövőben is a törvényeknek és saját szakmai szabályainak megfelelően fog működni."

Mindez egybevág azzal, amiről a 168 Óra is beszámolt: sajtóinformációk szerint az MTA visszakaphatja a 28 milliárd fölött a rendelkezési jogot, ha kész egy kompromisszumos megoldásra. Eszerint az Akadémia új menedzsmentjébe – paritásos alapon – kormánydelegáltak is beülnének az akadémikusok mellé. Ez a testület döntene az Akadémia elnökéről és a kutatásfinanszírozási milliárdokról is, ami ugyanakkor az MTA mostani közleménye alapján még vita tárgya lehet.

Mint megírtuk, az Országgyűlés július 17-én fogadta el azt a törvénymódosítást, miszerint a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz rendelik az MTA költségvetésének nagy részét, 28 milliárd forintot. Júniusban az MTA mindössze 54 percet kapott a módosítás véleményezésére, a döntés pedig széles körben felháborodást váltott ki. Az Akadémia két alternatív javaslatot nyújtott be, de Palkovics László mindkettőt elutasította.