A DK beintett az Állami Számvevőszéknek, inkább bíróság elé állítanák a hatóság elnökét

2018. január 9., 23:04

Szerző:

Az MTI írta meg kedd délután, hogy az Állami Számvevőszék a Jobbikhoz hasonlóan a Demokratikus Koalícióhoz (DK) és a Magyar Liberális Párthoz (MLP) is hozzávágott egy 8,2 millió, illetve egy 6,1 millió forintos büntetést, amelyet mindkét elleenzéki pártnak 15 napon be kell fizetnie a központi költségvetésnek. 

Domokos László
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az ÁSZ 2015-re és 2016-ra kiterjedő vizsgálata szerint a DK kedvezményes ingatlanbérlet formájában 2015-ben és 2016-ban 5,9 millió forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személytől, amely tiltott nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül. Ezen kívül a DK még 2,3 millió forint tiltott támogatást kapott külföldi szervezettől. Az MLP esetében a párt gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások tartalma nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A szervezet a vizsgált időszakban a pénzügyi kimutatást nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően készítette el, a gazdálkodás átláthatósága nem volt biztosított, emellett nem szabályszerűen számolta el a működéséhez igénybe vett forrásokat. Ezen túl az MLP kedvezményes ingatlanbérlet, díjmentes könyvelési, számviteli, pénzkezelési szolgáltatás, valamint kedvezményes politikai hirdetési szolgáltatás formájában 6,1 millió forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől. Emellett 2015-ben 30 ezer forint támogatást fogadott el olyan embertől, akinek magyar állampolgárságáról nem győződött meg.

Az ÁSZ a DK elnökének, Gyurcsány Ferencnek 13, az MLP vezetőjének, Fodor Gábornak 12 javaslatot fogalmazott meg. és mindkettejüket felszólította, hogy 15 napon belül fizessenek, csakhogy a DK beintett a hatóságoknak, és ahogyan a Jobbik, úgy ő sem akar fizetni. Molnár Csaba DK-alelnök hétfőn azt mondta, hogy írtak egy levelet az ÁSZ-nak arról, hogy törvénytelennek tartják a bírságot, „egy fityinget” sem fognak befizetni a büntetésből, és az Európai Unió intézményeihez fordulnak az ügyben. Kormányváltás esetén Domokos László volt fideszes országgyűlési képviselőt, az ÁSZ elnökét bíróság elé fogják állítani – fűzte hozzá a politikus.