A CEU már tárgyal egy bécsi campus létrehozásáról

2018. március 12., 17:02

Szerző:

A Közép-európai Egyetem a bécsi városvezetéssel együtt bejelentette, hogy tárgyalásokat folytatnak egy bécsi campus létrehozásáról – derül ki abból a közleményből, amelyet hétfőn adott ki az egyetem. Hosszú távú bécsi jelenlétről gondolkodnak, egy 99 évre szóló szerződés megkötéséről tárgyalnak. Úgy vélik, hogy a német nyelvű egyetemi városként Bécs ideális oktatási helyszínnek számít.

Michael Ignatieff, a CEU rektora elmondta, hogy Bécs egy globális központot jelent egyetemeknek, a vállalatoknak és a nemzetközi szervezeteknek. Ezért az új helyszín remek lehetőségeket kínál az oktatói gárda és a diákok szempontjából is. A rektor kitért a budapesti képzés helyzetére is. – A bécsi campus létrehozása mellett is Budapest marad az otthonunk. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy hosszú távon biztosítsuk jövőnket Budapestem a New York állam és Magyarország közötti megállapodáson keresztül. Reméljük, hogy a magyar kormány hamarosan aláírja és ratifikálja azt. 

Fotó: Kökényesi Gábor

Bécs polgármestere, Michael Häupl szerint a CEU-val való együttműködés az évszázad lehetőségét jelenti az osztrák fővárosnak.

– A CEU a közép-kelet-európai országok életében szimbolikus jelentőséggel bír, képzéseinek társadalmi és humán fókusza kiegészíti a bécsi egyetemi képzéseket – mondta a polgármester.

Azt is hozzátette, hogy Bécsben a diákok és a tanárok nem csupán remek kutatási és tanulási feltételeket találnak, hanem magas életszínvonalat, biztonságos környezetet és megfizethető árakat is.

Amint nemrég megírtuk, a CEU teljesítette a kormány által előírt feltételeket azzal, hogy a New-York-i székhelyű Bard College-ban elindította képzését. A „lex CEU” néven elhíresült törvénymódosítás azt írta elő, hogy a külföldi diplomát adó egyetemeknek az anyaországban is saját kampusszal kell rendelkezniük. Az egyetem ezt a feltételt is teljesítette, a kormány mégsem írta még alá a CEU létét rendező megállapodást.