Húzza az időt a kormány a CEU ügyében, az egyetem minden előírásnak eleget tett

2018. március 7., 11:43

Szerző:

Az Orbán-kormány által támasztott utolsó feltételt is teljesítette a CEU, amely elindította az egyetemi képzést a New York-i partnerintézményében. Mégsem írja alá egyelőre a kormány azt a szerződést, ami rendezné az egyetem budapesti működését – írja a Népszava.

Az CEU tavaly októberben együttműködési megállapodást kötött a New York-i székhelyű Bard College-dzsal. Ezzel a Soros György által alapított egyetem annak a feltételnek is eleget tett, amit a tavaly kivételességi eljárásban átnyomott felsőoktatási törvény-módosítás, más néven a Lex CEU támasztott. Eszerint minden olyan külföldi székhelyű egyetemnek az anyaországban is biztosítania kell képzést, ami Magyarországon felsőoktatási tevékenységet végez és külföldi diplomát ad. A CEU a Bard-együttműködéssel ennek eleget tett, januárban elindult az első akkreditált képzése a Bard kampuszán.

A New Yorkban bejegyzett CEU csak Magyarországon folytatott eddig képzést a budapesti Közép-európai Egyetemen belül. Az egyetem több képzése is rendelkezik amerikai akkreditációval, ezért a diákok nem csak magyar, hanem amerikai diplomát is szerezhetnek. A kormány a magyar és nemzetközi diákoknak helyben biztosított amerikai képzéseket, szellemiséget kívánta ellehetetleníteni az alkotmányjogászok által is alaptörvény-ellenesnek minősített törvénymódosítással.

A CEU hiába teljesítette az utolsó feltételt is, az Orbán-kormány húzza az időt, hogy ne kelljen a választások előtt megállapodnia az általa csak „Soros-egyetemnek” titulált intézmény sorsáról New York állammal. Múlt héten a CEU azt közölte, hogy a Magyar Akkreditációs Bizottság öt évre meghosszabbította a budapesti intézmény akkreditációját. Az Emmi sietve jelezte, hogy ez csak a KEE akkreditációja, nem az amerikai diplomát nyújtó CEU akkreditációja.

Michael Ignatieff, az egyetem rektora a CEU-Bard megállapodás aláírásakor jelezte, hogy a felsőoktatási intézmény a New York-i képzés elindításával minden előírásnak eleget tett, de egyelőre a Magyarország és New York állam közötti megállapodás aláírásra vár, az Orbán-kormány pedig a megállapodás aláírása helyett inkább újabb egy évvel, 2019. januárig meghosszabbította az új feltételek megfeleléséhez szükséges határidőt.