A Bihari utcai családok kilakoltatása ellen tüntettek Kőbányán

2018. május 12., 17:26

Szerző:

A Kőbányai Önkormányzat a Bihari utca 8/c. szám alatti önkormányzati lakóház elbontását tervezi. Az ott lakók egy részének - annak ellenére, hogy semmiféle tartozásuk nincs - az önkormányzat nem biztosít cserelakást, ők így hamarosan utcára kerülhetnek.

Fotó: Kökényesi Gábor

Ez ellen szervezett tüntetést szombat délután A Város Mindenkié mozgalom, melynek a lakókkal közösen sikerült elérnie, hogy a kőbányai önkormányzat május 31-ig megvizsgálja, hogy egyáltalán indokolt-e a lakóház bontása, vagy az épület hibái egy újabb felújítással kijavíthatóak volnának.

Az önkormányzat azonban addig is folytatni akarja a lakók kilakoltatását.

Az esős idő ellenére a rendezvény kezdetére elég sokan összegyűltek a Kőrösi Csoma sétányon. 

A mai tüntetésen felszólaltak Csepregi Dorka (A Város Mindenkié), Baranyi Nikoletta (Bihari utca 8/c), Lázár Terézia (Bihari utca 8/c), Bolba Márta (evangélikus lelkész), Tamás Gáspár Miklós (filozófus), Erdős Virág (költő) és a Bennfenntes Kívülállók Közkórusa.  

A felszólalások sorát Csepregi Dorka nyitotta, aki beszédében elmondta, most azért kell küzdeniük Budapest legszegényebbjeinek, ami valójában magától értetődő alapjog lenne, a szociális lakhatásért - idézi a felszólalót a Mérce. Ezt a kőbányai önkormányzat, több kerülethez és vidéki városhoz hasonlóan jelenleg kegyadományként és nem pedig mint feladatát kezeli.

Csepregit két Bihari utcai lakó követte, akik mindketten családanyák is, és hangsúlyozták, hogy a kilakoltatás réme nekik egyben azt is jelenti, hogy elveszíthetik felügyeleti jogukat gyermekeik felett.

A demonstráción őket követte Erdős Virág költő, aki azt mondta, „most már nem elég szomorúnak lenni, dühösnek kell lennünk,” hiszen százezreket fenyeget ma is a hajléktalanság, a szegregáció, nyomor. 

Bolba Márta evangélikus lelkész Káin és Ábel történetét hozta fel példaként. Szerinte az önkormányzat Káinként viselkedik a családokkal, amikor a bajba jutottaknak csupán annyit mondott: Nem tudunk segíteni mindenkin. Őt követte Tamás Gáspár Miklós, aki a Mérce beszámolója szerint felhívta a figyelmet: „Egy gazdag, erős állammal szemben ez a követelés apróság. Nekik. Nekünk az életünk!”