A vas segít leküzdeni a főleg időseket érintő nyugtalan láb szindrómát

Emellett a vas igazi energiabombát szolgáltat a szervezetnek. A vasat viszonylag könnyű bevinni a szervezetbe máj, tonhal, kagyló, aszalt gyümölcsök és hüvelyesek vagy teljes kiőrlésű gabonafélék formájában.

2024. május 10., 14:23

Szerző:

Vasra mindenkinek szüksége van, amely ásványi anyagot beszerezhetjük növényi ás állati forrásokból. Állati eredetű vasforrásnak számít a marhamáj, a csirkemáj, a borjúhús, a tonhal, a bárány és a kagyló, míg növények közül sok vas van a hüvelyesekben, az aszalt gyümölcsökben, a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a zöld leveles zöldségekben. Ha vasban gazdag táplálékot fogyasztunk, mindenképpen vigyünk be C-vitamint is, mivel ez segíti a vas felszívódását és hasznosulását – írja a gyogyszernelkul.com.

Az idős embereknél gyakran jelentkező nyugtalan láb szindrómát is orvosolja a vas

A nyugtalan láb szindróma azt jelenti, hogy éjjel az illetőnek akaratlanul is mozog a lába. Ezt a problémát könnyedén lehet orvosolni, hogyha vasban gazdag táplálékokat fogyasztunk. A nyugtalan láb szindróma elsősorban az idősebb embereket érinti.

Az immunrendszer megerősödéséhez sokféle tápanyagra van szükségünk, például vasra is. A vas segítségével olyan reaktív oxigénfajok termelődnek, amelyek aktívan hozzájárulnak a normál és egészséges immunfunkcióhoz és így a kórokozókkal szembeni védelemhez.

A vasnak nagy szerepe van az izmok fejlődésében és regenerálásában. Olyan izomfehérjék termelődésében vesz aktívan részt, amelyek segítenek az oxigénszállításban, mégpedig a hemoglobinból, hogy aztán azt az izomsejtekben tárolja. Ily módon segíti az izmokat a folyamatos összehúzódásban és elernyedésben.

A vashiány étvágytalanságot is okozhat, illetve ha étvágytalanok vagyunk, de a probléma mögött nem húzódik meg semmilyen egészségi probléma vagy betegség, akkor a vaspótlás segíthet az étvágy fokozásában.

A vasra már csak azért is nagy szüksége van a szervezetünknek, mivel oxigént szállít a testünkben, mégpedig az izmoknak és az agynak. Ily módon a vasnak nagy szerepe van a mentális éberség és a fizikai teljesítmény fokozásában.

Amennyiben nincs elegendő vas a szervezetünkben, úgy nemcsak fáradtak, de ingerlékenyek is lehetünk.

Akár hajhullást is okozhat a vashiány

Ha nincs elegendő vas a szervezetünkben, akkor hajhullással is számolnunk kell. A vas nemcsak a hajhullás megelőzésében lehet a segítségünkre, hanem egészséges hajkoronával is magajándékozhat bennünket, hiszen tápanyagokkal és oxigénnel látja el a hajhagymákat. Ha vasban gazdag ételeket fogyasztunk, úgy még az arcbőrünk is sokkal egészségesebb színezetet ölt majd.

A megfelelő vasbevitel különösen fontos az aktív életmódot folytató egyének számára, mivel növeli az atlétikai teljesítményt, ugyanis a szervezet vas felhasználásával vörösvértesteket termel, amelyek hemoglobint tartalmaznak, amely pedig oxigént szállít a szövetekbe.

Az agyunk vasat is igényel a megfelelő működéshez, mivel oxigénnel ellátott vérre van szüksége a jobb kognitív funkciókhoz. A vas elősegíti az agyban a jobb véráramlást, segít az új idegpályák létrehozásában, a kognitív betegségek, mint a demencia és az Alzheimer-kór megelőzésében. A vasban gazdag étrend ezért nagyon előnyös a kognitív funkciók és az agy általános egészsége szempontjából.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

16:31

A fogyókúra alatt tabunak számítanak az édességek? A szex tényleg az egyik legjobb zsírégető módszer? A teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk fogyasztanak, míg a szénhidrátoktól pedig elhízunk?