Recept – Pofonegyszerű házi szörp

Főzve, tartósítószer nélkül. 

2024. április 20., 16:22

Szerző:

A lekvárok és dzsemek mellett házi szörp is készíthető otthon,ami pofonegyszerű és sokkal finomabb, mint a bolti változat! Lédús, tökéletesen érett, de még nem erjedő vagy túlpuhult gyümölcsöket vásároljunk. A finomított kristálycukor helyett kipróbálhatjuk a mézet, nádcukrot vagy juharszirupot. A fogyókúrázókra és a cukorbetegekre tekintettel pedig használjunk édesítőszereket.

A főzés előtt módszeresen tisztítsuk meg a befőzéshez használt valamennyi eszközt és ne feledkezzünk meg a munkaterületről sem. A kiválasztott teljesen ép üvegeket és csavaros tetőket a legkönnyebben mosogatógépben fertőtleníthetjük. Ennek hiányában mosogassa el őket forró mosószeres vízzel, majd egy nagyobb edényben forralt vízben sterilizálja negyedórás főzéssel, végül tiszta konyharuhára borítva hagyja lecsöpögni és megszáradni. Eltörölgetni tilos, mert a ruháról az üvegekbe kerülő legparányibb szennyeződés is a szörp romlását eredményezheti, és többórás munka mehet veszendőbe a penész által – írja a Mindmegette.

Íme a recept – házi szörp meggyből 

A meggyet mossuk meg, majd magozzuk ki. Egy nagy lábasba tegyük bele, annyi vízzel öntsük fel, hogy ellepje, majd kezdjük el lassú tűzön melegíteni. Nem kell azonnal forralni, de kevergetni annál inkább. Amikor felforrt, akkor szűrjük le, a gyümölcs levét nyomkodjuk ki.  A gyümölcshúsból süssünk meggyes pitét.  A meggylébe öntsük bele a citromlevet és keverjük hozzá a cukrot. Természetesen a cukormennyiség eltérhet kicsit, attól függően, édesebben vagy savanykásabban készítenénk a szörpöt. Tegyük vissza a tűzhelyre és főzzük még 30 percig lassú tűzön – írja a SóBors.  Az üvegeket mossuk ki és fertőtlenítsük. Amikor még forró a szörp, töltsük az üvegekbe. Száraz dunsztban hagyjuk, hogy maguktól hűljenek ki. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)