Nyuszipogi húsvétra: ez a hihetetlenül aranyos pogácsa az unokák kedvence

Az aranyos nyuszi formájú pogácsa elkészítése pofonegyszerű. A tüneményes nyuszikat az unokák imádni fogják!

2024. március 26., 11:24

Szerző:

A nyuszi alakú aranyos pogácsa biztosan sikert arat a gyerekek körében. Nagyon egyszerű elkészíteni, a nyuszik formázása sem ördöngősség. Szinte bármilyen pogácsa alapreceptből elkészíthető, ám mi most egy kipróbált verziót mutatunk.

Nyuszipogi receptje

Hozzávalók

3 csésze liszt
2 evőkanál vaj
1 db tojás
1 csésze tejföl
1 csomag élesztő
2 evőkanál cukor
1 teáskanál só
egy kevés víz


Egy serpenyőben melegítse fel a vajat, a tejfölt és a vizet. Hűtse langyosra, majd adja hozzá a maradék hozzávalókat, és gyúrja össze a tésztát. Amennyiben szükségesnek érzi, adjon hozzá még egy kis vizet.

Jöhet a kelesztés: takarja le a tésztát egy konyharuhával, és pihentesse meleg helyen, ettől a duplájára fog nőni. Ha megkelt, vágja fel a tésztát 16 egyenlő részre, amikből formáljon gömböket. Most jön a turpisság: csípjen bele a tésztadarabok tetejébe egy közönséges ollóval – vagy ha van otthon, akkor egy konyhaival –, így megkapja a nyuszik füleit. Vájjon a tésztagombócoknak szemeket is.

A tészták alá tegyen sütőpapírt, majd sorakoztassa fel őket egy tepsiben, és tegye be a sütőbe 190 fokra. Akkor lesz jó, ha aranybarnára sül, és a nyuszik fülei egy kicsit megpirulnak.

A tojásmentes, túrós verzió 

Hozzávalók


25 dkg túró

25 dkg margarin

25 dkg liszt

1 teáskanál só (sima, egyszerű, mezei jódozatlan só, nem tengeri)

Ebbe a tésztába nem kell tojás, ahogyan sütőpor vagy élesztő sem. Az összetevőket gyúrjuk össze, nyújtsuk ki és hajtogassuk háromszor. Ezután  nyújtsuk ki, és daraboljuk fel egyenló részre a kinyújtott tésztát. Az egyes darabokból formáljunk, kissé tojásdad gombócot, és egy ollóval válgjuk be a tetején a füleket. Formázzuk meg a szemeket, esetleg egy nózit. Az így elkészült nyuszikat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le tejföllel kikevert tojássárgájával (nem kell bele sok tejföl). Bő negyed óra alatt alatt 180 fokon süssük meg őket.

(Kiemelt képünk forrása: Húsvét hivatalos Facebook oldala)

10:08

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a kedvenc rózsánkat vagy gyümölcsfánkat ellepik a levéltetvek. Mutatunk néhány házi praktikát, amellyel vegyszermentesen mondhatunk búcsút a hívatlan vendégeknek, és megfejtjük az örök kérdést is, hogy vajon a hangyák ludasak-e abban, ha tetves egy növény.