Mikroműanyag kering a vérünkben, sztrókot, szívinfarktust is okozhat

A mikroműanyag a Mariana-árok mélyéről a Mount Everest csúcsáig szinte mindenütt jelen vann, beleértve az emberi artériákat is – állítják a Campaniai Egyetem kutatói.

 

2024. március 11., 19:50

Szerző:

A Campaniai Egyetem kutatóinak friss vizsgálata kimutatta, hogy a nyaki fő artériák tisztítását követő beavatkozáson átesett betegek nagy részében mikroműanyag részecskéket találtak – írta a csapat a New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmányában. Ez az eredmény aggodalomra ad okot, mivel felveti annak lehetőségét, hogy ezek a részecskék növelik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a halálozás kockázatát – írja az Egészségkalauz. Dr. Raffaele Marfella, a kutatás vezetője szerint ezek az adatok komoly hatással lehetnek a szív- és érrendszeri egészségre.

A vizsgálatban részt vevő 304 beteg közül 58 százaléknál azonosítottak mikroműanyag darabokat, amelyek között polietilén és polivinil-klorid is volt.

A mikroműanyagok széles körben használatosak élelmiszerek és kozmetikumok tárolására, valamint vízvezetékek gyártásában.

Azoknál a betegeknél, akiknél mikroműanyag részecskéket találtak az artériákban, jelentős mértékben megnőtt a szívroham vagy a stroke kockázata a következő három évben, és magasabb volt a gyulladásos fehérjék szintje is a vérükben.

Más tanulmányok szerint is egészségügyi kockázatot jelent a mikroműanyag

Korábbi tanulmányok már kimutatták a mikroműanyagok jelenlétét emberi szövetekben, azonban ez az első, amely összefüggést talált az emberek szív- és érrendszeri betegségeivel.

Dr. Philip Landrigan szerint ez a felfedezés alapvető fontosságú, és felveti annak lehetőségét, hogy a mikroműanyagok expozíciója szív- és érrendszeri kockázati tényezőnek minősül-e. Az Egészségügyi Világszervezet már korábban is figyelmeztetett az expozíció csökkentése érdekében. A Cardiffi Metropolitan Egyetem biogyógyászati tudományok vezető oktatója szerint az ilyen anyagok lenyelése gyulladást okozhat és immunválaszt válthat ki, valamint hordozhatnak olyan toxinokat is, amelyek felhalmozódhatnak a zsírszövetekben, növelve ezzel az egészségügyi kockázatokat.

Rachel Adams, a Cardiffi Metropolitan Egyetem orvosbiológiai oktatója szerint a mikroműanyagok lenyelése számos potenciálisan káros hatást okozhat, például: 

  • Gyulladás: gyulladás esetén a szervezet fehérvérsejtjei és az általuk termelt anyagok megvédenek bennünket a fertőzéstől. Ez az általában védő immunrendszer szövetkárosodást okozhat. 

  • Immunválasz bármire, amit a szervezet számára „idegennek” ismernek el: az ilyen immunválaszok károsíthatják a szervezetet. 

  • A szervezetbe kerülő egyéb méreganyagok hordozóivá válnak: a mikroműanyagok általában taszítják a vizet, és megkötődnek a fel nem oldódó méreganyagokhoz, így a mikroműanyagok kötődhetnek mérgező fémeket, például higanyt és szerves szennyező anyagokat, például egyes peszticideket és dioxinoknak nevezett vegyi anyagokat tartalmazó vegyületekhez. amelyekről ismert, hogy rákot, valamint szaporodási és fejlődési problémákat okoznak. Ha ezek a mikroműanyagok bejutnak a szervezetbe, a méreganyagok felhalmozódhatnak a zsírszövetekben. 

Nem csak fizikai, kémiai problémát is jelent a szervezetbe kerülő mikroműanyag

Az International Journal of Environmental Research and Public Health című folyóiratban megjelent cikk szerint egyre nagyobb aggodalomra ad okot a mikroműanyagok jelenléte, amelyeket általában az <5 mm átmérőjű műanyag részecskék és szálak jelentenek, alsó határérték nélkül. Ezek a nagyobb törmelékek fokozatos felaprózódásából származnak, vagy célzottan a testápolási termékekben, gyógyszerekben és az iparban való felhasználás céljából készülnek. Maguknak a műanyag részecskéknek a fizikai hatásai mellett a mikroműanyagok olyan vegyi anyagok összetett keverékével is együtt járnak, amelyek expozíció esetén átkerülhetnek az emberre és más szervezetekre.

Ezek a vegyi anyagok magukban foglalják a kémiai adalékanyagokat, a maradék monomereket és a környezeti kémiai anyagokat, amelyek közül sok endokrin rendszert károsító és veszélyes vegyület, amelyek károsan befolyásolhatják az emberi egészséget és a környezetet.

A mikroműanyagok az invazív fajok, köztük a potenciális kórokozók terjedésének vektoraként is működhetnek.

(Kiemelt képünk illusztráció: műanyagdarabok befagyott vízben. Egy új tanulmány alátámasztja a korábbi megállapításokat, miszerint a mikroműanyag lenyelése az egészséges és az egészségtelen baktériumok egyensúlyának felborulását okozza az emésztőrendszerben. Fotó: Olivier MORIN / AFP)

 

 

10:08

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a kedvenc rózsánkat vagy gyümölcsfánkat ellepik a levéltetvek. Mutatunk néhány házi praktikát, amellyel vegyszermentesen mondhatunk búcsút a hívatlan vendégeknek, és megfejtjük az örök kérdést is, hogy vajon a hangyák ludasak-e abban, ha tetves egy növény.