Már Hollandiába is visszatértek a farkasok

2019. április 22., 09:49

Szerző:

Két nőstény farkas telepedett meg Hollandiában, Veluwe környékén, amire legutóbb 150 évvel ezelőtt volt példa az országban –  írja az MNN nyomán a Sokszínű Vidék.

2015 óta többször is észlelték a ragadozók jelenlétét az országban, de azt feltételezték, hogy Németországból tévedtek át. Csakhogy az észlelések száma folyamatosan nőtt. 2018 első felében legkevesebb nyolc különböző példány nyomára bukkantak, négyet pedig 2018 novembere és 2019 januárja között azonosítottak.

A kutatók szerint a farkasok ürüléke és lábnyomai alapján biztosra vehető, hogy az egyik nőstény farkas legkevesebb hat hónapja Hollandiában él, tehát letelepedettnek számít. A második nősténnyel kapcsolatban még zajlik az adatgyűjtés, ráadásul egy hím egyedről is érkeztek bejelentések, ezért

lehetséges, hogy idén májusban fiatal farkasok születnek Hollandiában és előbb utóbb egy egész falka él majd a területen.

Bár néhányan félnek, hogy a farkasok majd haszonállataikra vadásznak, mások azt remélik, hogy a ragadozók helyreállítják a természet egyensúlyát.

Egy tavaly augusztusban készült éjszakai fotó tanúsága szerint a Börzsönybe is visszatértek a farkasok.

 

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.