Így állíthatja meg a korai öregedést

A korai öregedés elleni leghatásosabb fegyver, ha elegendő flavonoidot fogyaszt. 

2024. április 19., 10:40

Szerző:

A szabad gyökök, az oxidáció eredményeként, a szervezetben mindenhol termelődnek. Ez a folyamat leginkább a rozsdásodáshoz hasonlítható. Az orvostudomány hosszú évtizedek óta tudja, hogy a szervezet oxidációs, redukciós egyensúlyának fontos szereplői a flavonoidok – olvasható a nepgyogyaszat.com-on. A korai öregedés megelőzése mellett az egészségmegtartó szerepük miatt is érdemes arra figyelmet fordítani, hogy minden nap fogyasszunk flavonoid tartalmú élelmiszereket vagy táplálékkiegészítőket.

A flavonoidok elsősorban a gyümölcs héjában – esetenként a színes hús szöveteiben is – valamint a szárban, kocsányban és a magban találhatók. A flavonoidok vízben oldódó növényi festékanyagok. Az ételek széles körében megtalálhatóak. Például a citrusfélékben, szója termékekben, a borban és kék áfonyában, az almában és a teában. Dr. Szent-Györgyi Albert a C-vitamin feltalálója, Nobel-díjas tudós bebizonyította, hogy a flavonoidok növelik a C-vitamin felvételt a májban, a vesében és a mellékvesében. Ha felborul az egyensúly és szabadgyökök halmozódnak fel a sejtekben, oxidativ stressz éri a szervezetet. Ez vezet a rákhoz, a korai öregedéshez, a gyulladásokhoz és a neurodegeneratív rendellenességekhez (Parkinson- és Alzheimerkór) – hívja fel a figyelmet  Birtalan Katalin természetgyógyász.

A flavonoidok a növények által saját maguk védelmére termelt anyagok, melyek elsősorban a káros UV sugárzás és egyéb növényi kórokozókkal szembeni védelmet biztosítják a sejteknek.

Ezek az anyagok hasznosak lehetnek az emberi szervezetnek is, hiszen hasonló védelmi funkciót tölthetnek be az emberi szervezetben, és fogyasztásuk védelmet nyújthat több – a szervezetet ért – káros hatással szemben.

Az öt leggyakrabban előforduló flavonvegyület a: kvercetin, a miricetin , az apigenin, a kempferol és a luteolin amiket legfőbbképpen a bogyós gyümölcsökben, hagymafélékben, spenótban, zellerben, valamint különböző lencsefélékben találhatunk. De találunk flavonoidokat a kakaóban, szójában, teában és a borban (elsősorban vörösborban), polifenolok (hidroxilcsoportot tartalmazó többgyűrűs vegyületek) formájában.

A korai öregedés megállítása mellett a flavonoidok számos kedvező tulajdonsággal rendelkeznek

  • Hozzájárulnak a keringési zavarok helyreállításához és segítenek sejtjeink jobb oxigénellátásában és részt vesznek a szervezet anyagcsere folyamataiban.
  • A flavonoidok emellett erősítik az immunrendszert és rákmegelőző-, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak,
  • Segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében, májvédő szerepet is betöltenek.
  • Csökkenthetik a kemoterápiás és sugárkezelések nemkívánatos mellékhatásait.
  • A flavonoid tartalmú készítményekkel megelőzhetjük a nemkívánt szív- és érrendszeri problémák kialakulását.
  • Asztmaellenes és antiallergén hatással rendelkeznek
  • Véredényrendszer működését, befolyásoló hatással rendelkeznek, módósítják a vaszkuláris permeabilitást.
  • Növelik a C-vitamin és karotin szintet, csökkentik a diabetes hosszú távú szövődményeit.
  • Jó hatással vannak a memóriára, a tanulási folyamatokra és az általános kognitív (gondolkodással kapcsolatos) funkciókra, segíthet lassítani a mentális képességek hanyatlását, és késlelteti vagy megakadályozza olyan betegségek kialakulását, amilyen az Alzheimer- és a Parkinson-kór.

A flavonoidok vagy szintelenek, vagy élénkszínűek.

A szakember arra is figyelmeztet, hogy flavonoid készítmény vásárlásakor figyeljünk oda a flavonoid színére, mivel hogy a barna szín az oxidáció, az elmúlás és a lebomlás eredményei. Az antioxidáns készítmény barnul meg, amelykben az alkotóelemek egymásra fejtik ki hatásukat. Minél nagyobb egy flavonoid terméknek a TAS (Totál Antioxidáns Státusz) értéke annál jobb hatást fogunk elérni vele egészségünk helyreállításában. Ezek az értékek általában fellelhetők a termékdoboz oldalán.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Tegnap 11:14

Az egy időben megjelenő rák nem ritka jelenség, 20 betegből 1 érintett. Az számít két különböző tumornak, amely legfeljebb hat hónap eltéréssel jelenik meg két különálló daganat a szervezetben. Még gyakoribb, hogy a két különböző rákos megbetegedés különböző időpontokban fordul elő – vagyis egy második rák több mint 6 hónappal az első után. Ez 5-ből 1 rákos betegnél fordul elő.

Kibújt a földből a menta és a citromfű. Ideje, hogy az asztalra is kerüljenek. A zsenge tavaszi borsó nem csak levesként vagy főzelékként ínycsiklandozó, hanem fasírtként is olyan íz olvad a szánkban, hogy aki megkóstolta, nem fogja tudni abbahagyni a borsófasírt tunkolását a citromfüves mártogatósba.