Kocsonyafesztivál újratöltve

Hol találhat egymásra a szánhúzó kutya, Csernus Imre, Jazz/Bolero, Márai Sándor, Jegesmedvék, szociológusok és pompomlányok? A felsorolás talán kicsit abszurdnak tűnhet, azonban a tizenharmadik miskolci Kocsonyafesztivál kellően alapos szervezői koherens egésszé gyúrták a változatos programsort.

2013. február 20., 14:06

Kocsonyafesztivál. Bármennyire is rezgő és sajátos állagú, mégiscsak a kocsonya tartja össze a hétvégi, összművészeti kulinál-kulturális sokadalmat a borsodi megyeszékhelyen. A XIII. Miskolci Kocsonyafesztivál alapélménye természetesen az evés: mert kocsonya készülhet bármiből – és biztosak lehetünk benne, hogy készül is – és bármi készíthető kocsonyából. Aki nem hiszi, járjon utána péntektől.

Azonban a fogyókúrázókra, böjtöt tartókra és a kocsonyát kevésbé kedvelőkre is gondoltak a szervezők – a programot áttekintve néha úgy tűnik, rájuk gondoltak csak igazán. A teljesség igénye nélkül válogatunk a kulturális kínálatból, ennek azonban csupán terjedelmi okai vannak. (A teljes választék a kocsonyafesztival.hu oldalon és a Facebookon, a Kocsonyafesztivál közösség oldalon elérhető.)

Acélos hétvégére számíthat, aki ellátogat az Erzsébet téri Acél-sátorba. De elég a szóviccekből: a helyi amerikaifoci-csapat, a Steelers mutatkozik be a kassai testvérváros hasonló nevű gárdájával együtt – utóbbiak a Cassovia Steelers. Akik nem csak acélos izmokat és hatalmas ütközéseket akarnak látni, azok számára vizuál-vígaszt jelent majd a szurkolólányok bemutatója. A cheerleading, mint sport, elválaszthatatlan az amerikai focitól, ám itt a pompomlányok csillogtatják tehetségüket.


„Ó, kocsonya, kocsonya, jaj de jó a kocsonya!” – nos ezzel az opusszal bizonyosan nem találkoznak majd szombaton a Széchenyi utca 107-ben, ahol a Kocsonyafesztivál Kulturális Bizottsága, az Ex.Imp Könyvkiadó, az Irodalmi Rádió és a

miskolcharsona.huáltal közösen meghirdetett „Az én fesztiválom” című irodalmi pályázat díjkiosztóját rendezik.

Vasárnap délután öttől a képzetTtársítás szabad társulat előadását tekinthetik meg a Helynekemben az érdeklődők. Saját megfogalmazásuk szerint előadásuk alapja: „Helyek, melyek arra specializálódtak, hogy emberek ismerkedjenek, nézzék egymást, kapcsolatot teremtsenek.” Érdemes lesz velük kapcsolatot teremteni.

Vissza a sporthoz: a fesztivál ideje alatt különleges szurkolói találkozót tartanak a Miskolci Jegesmedvék. Felfalástól senkinek nem kell tartania, a hokicsapat azonban a tervek szerint nem csak az érdeklődőket, de a fesztivál kabalaállatát, a békát is jégre viszi.

Két, otthonosan berendezett családi helyszínen várja az érdeklődőket a Holdam Egyesület is. A Holdam Udvarban önkéntes anyukák fognak össze, hogy felejthetetlen élménnyé varázsolják a kisebbek számára is a fesztivált. Az Európa téren felállított Családok sátrában pedig női táncokkal és dalokkal, dobokkal fogják életre hívni a férfierőt.

Szociológusok is a fesztivál ideje alatt adnak egymásnak randevút: a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézete egykori diákjait hívja vissza, hogy a Borsalino Klubban szombaton beszélgessenek együtt egyetemről, szakmáról és a jövőről.

Jeleztük az elején: terjedelmi korlátaink miatt valóban csak ízelítőt adhatunk. Így a végére csak tőszavakban még egy rövid lista: Rocklegendák a Helynekemben – emlékek a 40 éves magyar Woodstockról; egészségmegőrző programok a Weidlich-udvarban; Csernus Imre pszchiáterrel Veres László beszélget a Felnőtt húslevesről, ételekről és életérzésekről másképpen a Bálaszínházban (belépés csak Szere-teMMiskolcot karszalaggal); díszmadár kiállítás és kutyaszánhúzó-verseny; a Táncszínházban, a Csarnokban Jazz/Bolero előadás a Kontur Fizikai Színház előadásában; a MűHa-színházban Márai: A gyertyák csonkig égnek.

Az esemény Facebook oldala.

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.