Kirúgták Georges Leekenst, Marco Rossi az új magyar szövetségi kapitány

2018. június 19., 19:54

Szerző:

Három vereség és egy döntetlen után menesztették a magyar futballválogatott éléről Georges Leekens szövetségi kapitányt. A belga szakember helyét az olasz Marco Rossi veszi át.

politikusi pályára készülő Georges Leekensszel a magyar válogatott először Kazahsztántól kapott ki 2:1-re, aztán Skóciától 1:0-ra, hogy Fehéroroszországgal remizzen (1:1), és végül a legutóbbi meccsen, június 9-én  újra kikapjon 2:1-re Ausztráliától. Mind a négy barátságos mérkőzés volt, 

A Magyar Labdarúgó-szövetéség így indokolta a kirúgást:

„A Georges Leekens által összeállított és irányított, különböző összetételű csapatok a lejátszott négy felkészülési mérkőzésen nem voltak eredményesek, és játékban sem mutattak határozott fejlődést. Noha voltak a négy mérkőzésen elfogadható, illetve biztató időszakok a játék tekintetében, összességében nem volt tapasztalható olyan tartós, biztos előrelépés a csapat teljesítményében, amely alapján kijelenthető lenne, hogy meg van a csapat gerince és játéka a Nemzetek Ligájára. Sem a fiatalítás, sem a játékstílus kialakítása nem haladt az előzetesen elvárt ütemben. Ezek alapján az MLSZ elnöksége megállapodott Georges Leekensszel szerződése felbontásáról. Az MLSZ elnöksége továbbra is elismeri a szakmai felkészültségét, emberi kvalitásait, és megköszöni eddigi erőfeszítéseit. A belga szakember nem tart igényt végkielégítésre.”

Ami Marco Rossit illeti, az 1964-ben született új szövetségi kapitány játékosként még a Sampdoriával nyert egyszer olasz kupát.  2012 augusztusa és 2014 áprilisa között, aztán 2015 februárjától 2017 júniusáig a Budapest Honvéd FC vezetőedzője volt, a csapattal 2017-ben bajnoki címet szerzett. A következő szezont a Dunaszerdahely élén töltötte, amelyet bronzéremig vitt a szlovák bajnokságban. Az MLSZ-szel most 2020 nyaráig szóló szerződést kötött.

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.