Íme a tea, amely természetes módon szabályozza a vércukorszintet

A kínai sötét tea fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kockázatát és javítja az inzulinrezisztenciát.

2024. március 13., 11:59

Szerző:

Létezik egy sötét színű tea, amelynek a fogyasztása fokozza a glükóz kiválasztását a vizeletben és javítja az inzulinrezisztenciát. Jó hatással van a vércukorszint-szabályozásra, de persze oda kell figyelni a tea fogyasztás mellett a megfelelő étrendre is. Az ausztrál Adelaide Egyetem és a Kínai Délkeleti Egyetem kutatói azt találták, hogy akik napi szinten fogyasztanak valamilyen formában Pu-erh teát, 53%-kal alacsonyabb volt a prediabétesz és 47%-kal a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, mint azoknál akik sosem ittak. 

Pu-erh tea hazánkban is kapható, a Camellia sinesis var nagylevelű alfajából készül a kínai Yunnan tartományban. Nagy múlttal és különleges ízvilággal rendelkező tea – olvasható az egyik webshop oldalán. A tealevelek antioxidánsokban gazdagok és gyulladáscsökkentők, ez által kiválóan támogatják az érrendszeri egészséget és enyhíti a gyulladásokat.

A vizsgálatban 1923 felnőtt vett részt. A résztvevők közül 436 cukorbeteg volt, 352 pedig prediabéteszes és 1135-nek normális volt a vércukorszintje. A kutatók a teafogyasztás gyakorisága és típusa, valamint a glükóz vizelettel történő kiválasztódása, az inzulinrezisztencia és a glikémiás állapot közötti összefüggést vizsgálták.

„Eredményeink a teázás vércukorszint szabályozására gyakorolt védő hatásaira utalnak. Ezek az előnyök a naponta sötét teát fogyasztók körében voltak igazán kiemelkedők” – mondta a vizsgálatot végző professzor. 

Miért sötét tea a sötét tea?

A sötét tea mikrobiális fermentáción megy keresztül. Sötétnek nevezik, mert a levelek oxidálódnak és megváltoztatják a színüket.

Fontos megemlíteni, hogy ha cukrot vagy édesítőszert adunk a teához, akkor elveszíti előnyös tulajdonságait. 

A tanulmány kiemeli, hogy a sötét tea csökkenti a cukorbetegség kockázatát, de nem csodaszer és nem képes teljes mértékben megszüntetni a cukorbetegséget. A kutatók azt tanácsolják, hogy az általános cukorbevitel csökkentése legyen az első kitűzött cél. Egyúttal a finomított szénhidrátok, például a fehér kenyér, a tészta, a rizs és a péksütemények elhagyását javasolják. Bár ezek nem tűnnek kimondottan cukrosnak, az emésztés során cukorrá bomlanak le.

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek elhagyása a másik fontos lépés. Ezek csak fokozzák a gyulladást, mivel több cukrot, sót és zsírt tartalmaznak. Ezek az ételek összefüggésbe hozhatók az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel, valamint a szívinfarktus és a stroke kockázatának növekedésével.

(Kiemelt kép: Maria Tyutina / Pexels)

Tegnap 15:52

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.