Ilyen az igazi badass női harcművész

2018. január 8., 20:33

Szerző:

A mindössze 20 éves lány, Sima Azimi a hagyományos kínai harcművészeti sportra, a vusura oktatja a hasonlóan fiatal kortársait Afganisztánban – írja a The Guardian. Azimi egy olyan országban oktat önvédelmi sportot, ahol a nők nem űzhetnek kontakt sportokat, ő azonban le akarja bontani a nemi előítéleteket, és reméli, hogy az edzések hatására diákjai nagyobb biztonságban lesznek az országban. A lány Iránban tanulta a kínai harcművészetet, miután elmenekült az országból családjával a háború elől. Számos harcművészeti versenyt megnyert, a célja pedig az, hogy diákjai képesek legyenek megvédeni magukat, Kabulban ugyanis mind a mai napig mindennapos fenyegetést jelent a nőkre nézve a szexuális zaklatás és a nemi erőszak.

– Aggódom a diákjaim biztonsága miatt. Olyan országban élünk, ahol butaság vesz minket körül. Sokan ellenzik, hogy a nők fejlesszék magukat, de én szeretek harcolni az ilyen butaság ellen. Ezért tanítok tovább – mondja a fiatal tanárnő.

A lányokat közelharcra oktatja, amitől gyorsabbak, kitartóbbak és hajlékonyabbak lesznek. Azt szeretné, hogy diákjai nemzetközi versenyeken induljanak, és nyerjenek is érmeket Afganisztán képviseletében. Azimi szerint a lányok és a nők képesek felvenni a versenyt a férfiakkal a harcművészetekben, nemzetközi szinten is.

Az edzéseket a hófödte kabuli hegyekben tartják.

 

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.