Ez lehet az oka, ha már egy zuhanyzásra sem elég a meleg víz

A meleg víz hiánya az otthonunkban sok kényelmetlenséget és bosszúságot okozhat. Gondoljunk csak bele, amikor egy hosszú, fárasztó nap után másra sem vágyunk, mint egy kellemes, meleg zuhanyra, de csak jéghideg víz árad a zuhanyrózsából – nem épp idilli egy ilyen helyzet. Nem árt tudnunk, hogy ennek a jelenségnek számos különböző oka lehet a vízmelegítést biztosító eszközök típusa szerint.

2024. április 22., 00:00

Szerző:

A következőkben a legáltalánosabb problémákat vesszük sorra, amelyek a magyar háztartásokban gyakran előfordulhatnak.

Méretprobléma

Ha gyakran tapasztaljuk – és nem hirtelen vagy fokozatosan –, hogy nincs meleg víz, akkor jó eséllyel nem elég nagy a beszerelt villanybojler, így az nem tud elegendőt termelni. Érdemes szem előtt tartani egy új bojler kiválasztásakor – vagy akár a család bővülésekor –, hogy míg 2-3 főre elég egy 100 literes szerkezet, addig 3-4 főre már 120, 4-5 főre pedig 160 literes ajánlott.

Vízkőlerakódás

Az egyik leggyakoribb ok, amivel szembesülünk, az a bojler valamilyen meghibásodása – ezen belül is a vízkő okozhatja a legtöbb problémát. A tárolóban, a fűtőszál körül ugyanis felhalmozódhat ez az anyag, nem engedve, hogy a víz elvezesse a hőt. Így a fűtőszál gyakorlatilag a vízkövet kezdi el melegíteni, ami felforrósodik, és eléri a beépített hőkioldó határértékét. Ilyenkor az említett hőkioldó leállítja a melegítést, mégpedig biztonsági okokból. Ha gyanítjuk, hogy ez lehet a probléma forrása, érdemes szakemberrel ellenőriztetni és szükség esetén tisztíttatni vagy javíttatni a villanybojlert.

Meghibásodás

Ritkább esetben, de az is előfordulhat, hogy más működési zavar alakul ki a bojlerben. Ez lehet elektronikus vagy mechanikus hiba is, ami megakadályozza a zökkenőmentes melegítést. Lehet, hogy olyan alkatrészekkel van a gond, mint a fűtőszál, az anód, a túlfolyószelep vagy éppen a merülőcső. Bármelyik esetről legyen is szó, célszerű szakemberre bízni a probléma orvoslását.

Csőtörés vagy szivárgás

Ritkább esetekben fordulhat elő, de nem zárhatjuk ki a vizes rendszer meghibásodását sem. Ha a melegvíz-cső megrepedt vagy szivárog, akkor a melegvíz a csőben elveszhet, mielőtt eljutna a csapokig vagy a zuhanyfejekig. Ez csökkenti a rendszer hatékonyságát, és melegvízhiányt eredményezhet.

Gondok a víznyomással

A megfelelő víznyomás elengedhetetlen a meleg víz hatékony áramlásához. Ha otthonunkban alacsony a víznyomás – ez előfordulhat például akkor, ha egy korszerűtlen vízvezetékekkel bíró lakóház sokadik emeletén élünk –, akkor ez befolyásolhatja a meleg víz áramlását is. Ugyanakkor az alacsony nyomást okozó probléma jelentkezhet az otthonunkon kívül, magában a vízellátó rendszerben is, amelyet lehet orvosolni.

Energiaellátási problémák

Egy másik lehetséges ok lehet az energiaellátás hiánya. Amennyiben valamilyen elektromos rendszeren alapuló vízmelegítőnk van, például villanybojlerünk, akkor a meleg víz hiányát az áramkimaradás is okozhatja. Az, hogy mennyiben érezzük meg ezeket a kimaradásokat, attól is függ, hogy tárolós vagy átfolyós a bojlerünk.

Ne feledjük a karbantartást!

Láthatjuk, hogy mint minden elektronikus eszközünk, úgy a vízmelegítőnk is meghibásodhat, ám ezt elkerülhetjük, ha figyelmet szentelünk a rendszeres karbantartásnak. Persze megvárhatjuk, míg a vízkő felgyülemlik és egyre kevesebb meleg vízhez jutunk, de még jobb, ha kétévente átnézetjük a melegítőt egy szakemberrel. Ő megvizsgálhatja, hogy szükséges-e a szerkezet vízkőmentesítése vagy esetleg ki kell-e cserélni valamilyen alkatrészt, például a magnézium-védőanódot. Ha erre odafigyelünk, és mellette az apró jelzéseket sem hagyjuk figyelmen kívül, akkor az eszközünk hosszú évekig kiszolgálhat minket problémamentes működéssel.

(x)