Elhízás: szinte minden szervünket károsítja

Az elhízás világszintű probléma: a Föld lakosságának 51 százaléka, vagyis több mint négymilliárd ember küzd túlsúllyal, ami nagyrészt az egészségtelen táplálkozásnak, a mozgásszegény életmódnak és a rossz minőségű ételeknek köszönhető.

2024. április 23., 10:13

Szerző:

Magyarország Európában a top három legkövérebb nemzet között szerepel, míg a világon a tíz közé sorolják a magyarokat. Az elhízás veszélyes, szinte minden szervet tönkretesz a testben, ezért érdemes tenni ellene.

A magyarok nagy részét érinti az elhízás

Az Elhízástudományi Világszövetség (World Obesity Federation) 2023-as jelentése szerint Magyarország felnőtt lakosságának 36 százaléka lesz túlsúlyos 2035-re, amit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is megerősítenek. Ez kiemelkedően magas arány az országok között. Főként a férfiak és a fiúgyerekek körében nő drámaian az elhízottak aránya. A magyar gyerekek körében évente 4,2 százalékkal emelkedik várhatóan a túlsúlyosok száma, ami szintén magas érték.

Az elhízás nagyon sok betegséggel áll közvetlen összefüggésben, és az egész szervezetünket érinti: szinte nincs olyan szervünk, amire ne lenne káros hatással. Az elhízottak között két-háromszor gyakoribb a cukorbetegség, a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri megbetegedések, az érelmeszesedés és a daganatos betegségek előfordulása. Hatással van a szív- és érrendszerreAz elhízás növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, beleértve a magas vérnyomást, a szívbetegségeket, a stroke-ot és a szívinfarktust.

A túlsúly fokozza a szív munkáját, ezért növeli a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint elősegítheti az érelmeszesedést

Negatívan hat a májműködésre

Az elhízás hozzájárulhat a nemalkoholos zsírmáj kialakulásához, amely súlyos esetben májgyulladáshoz vagy májcirrózishoz vezethet. A máj zsíros elfajulásakor májsejteken belül kis lipidburokban zsírcseppek jönnek létre. Emiatt a máj sejtjei könnyebben elpusztulnak. Ez a folyamat hosszabb távon kötőszövet-felhalmozódáshoz, végül a legsúlyosabb stádiumhoz, a májzsugorhoz vezethet – írja a lap.

Az elhízás rettentő veszélyes – szoros összefüggésben állhat a rák kialakulásával

Csak az utóbbi néhány évben vált szélesebb körben is ismertté, hogy az elhízás egyes ráktípusok kialakulásával szoros összefüggést mutat.

Az elhízás növeli a rák kialakulásának kockázatát – írja a Webbeteg. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással. A súlygyarapodásban az esetek többségében a rossz táplálkozási szokások a ludasak. Vannak azonban olyan esetek, amikor valaki odafigyel a táplálkozására, eleget mozog, mégis hízik. Ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze azokat az okokat, amelyek ennek az elsőre megmagyarázhatatlan jelenségnek a hátterében állhatnak. 

Az elhízás anyagcserére kifejtett hatása ma már közismert, bár jelentősége nem helyén kezelt. Széles körben ismert az elhízás magas vérnyomással, valamint egyéb szív- és érrendszeri betegségekkel és a cukorbetegséggel való együttes előfordulása, illetve ezen betegségek kialakulásában betöltött szerepe.

13 féle ráktípus kialakulásának kockázata hozható összefüggésbe az elhízással

Az összefüggést csak 2008-ban igazolták brit kutatók, akik 141 tanulmány 280 000 betegének adatait nézték át, eredményeiket a Lancet c. szaklapban publikálták. Az összefüggés pontos értelmezéséhez további specifikus vizsgálatok szükségesek, azonban a túlsúly és a leggyakoribb daganatféleségek közötti statisztikailag is kimutatható kapcsolat már igazolt. A felesleges kilók növelik a nőknél a mellrák kockázatát, kifejezetten a menopauza után – írja a Házipatika

A globális rákkutatásban vezető szerepet betöltő Amerikai Szövetségi Ügynökség, a National Cancer Institute (NCI) adatai szerint azoknál a nőknél, akik a menopauzát követően elhízással küzdenek, 20-40 százalékkal nő a mellrák kialakulásának valószínűsége az egészséges testsúllyal rendelkező társaikhoz képest. A rendelkezésre álló kutatásokból az is megállapítható, hogy a testtömeg index (BMI) 5 pontos növekedése 12 százalékkal növeli a rák kockázatát. A zsírszövetek ösztrogént termelnek; a menopauzát követően ezek jelentik e hormon fő forrását a nők számára. Ugyanakkor az ösztrogén az emlődaganatok egyes fajtái számára táplálékként is szolgál. A túlsúly tehát extra ösztrogéntermelődést okozhat, ami emeli a mellrák kialakulásának kockázatát.

(Kiemelt kép: CHASSENET / BSIP / BSIP via AFP)