Diéta: Íme az alakbarát desszertek, amelyek nem állnak a fogyás útjába!

A diéta egyik legnehezebb pontja, amikor a fogyni vágyó az édesség után sóvárog. Sokakban olyan erős a vágy, hogy „bűnöznek”, habzsolnak valami finomságot, majd kompenzálásként koplalnak. Azon túl, hogy ez a műkődés nem egészséges és rendkívüli módon megterheli az emésztőrendszert, még bűntudatot is kelt, ami miatt a legtöbben feladják a diétát. Vannak azonban olyan édességek, amelyek beilleszthetők a diétába. Mutatjuk!

 

2024. április 23., 14:36

Szerző:

Az alakbarát desszertek lelkiismeret-furdallás nélkül beilleszthetők a fogyókúrába, mert nem okoznak kalóriatöbbletet a diéta során. Segítenek leküzdeni a nassolási vágyat, így könnyebben kitarthatunk azokon a napokon, amikor úgy érezzük, jól esne egy kis finomság.

Görög joghurt bogyós gyümölcsökkel és granolával


A görög joghurtnak magas a fehérjetartalma, így elősegíti a teltségérzet kialakulását, sőt támogatja az izomfenntartást fogyás idején is. Ha egy kevés görög joghurt mellé teszünk pár szem bogyós gyümölcsöt (áfonyát, málnát vagy epret), akkor nemcsak ízletesebb lesz a nasi, de extra vitamin, asványi anyag és rost is kerül az étkezéshez – ajánlja a mindmegette.hu. Kimondottan tápláló lesz, ha kevéske granolát vagy natúr zabpelyhet is szórunk rá, ami plusz textúrával gazdagítja a desszertünket.

Áfonyás zabpelyhes muffin


A klasszikus muffin sajnos nem illeszthető be egy diétába, hiszen fehérliszt és cukor is bőségesen kerül a receptbe. Szerencsére a muffin diétásan is elkészíthető, méghozzá zabpehelyből, teljes kiőrlésű lisztből és így már a fogyókúra során is bátran – persze mértékkel – fogyasztható! A zabpehely összetett szénhidrátot és oldható rostokat tartalmaz, így jótékony hatással van az emésztésre, az anyagcserére, az áfonyában pedig vitaminok és ásványi anyagok, antioxidánsok is találhatóak.

Avokádós csokoládékrém


Az avokádóból sokan guacamolét készítenek, mások reggelire zöldség helyett vagy smoothie-ba téve fogyasztják, megint mások pedig desszertet készítenek belőle. Az avokádó gazdag egészséges zsírokban, amelyek hozzájárulnak a teltségérzet kialakulásához, támogatják a szív egészségét. A kakaó pedig egy antioxidánsban gazdag élelmiszer, jó hatással bír a vérkeringésre. Az avokádós csokoládékrém így tehát nemcsak diétás, de egészséges is. Kattintson ide a receptért!

Kókuszos-banános chia puding


A chia mag, vagy más néven asztékzsályamag egy szuperélelmiszer, amelyből villámgyorsan finom puding, azaz krémes desszert készíthető. A chia magnak magas a rosttartalma, emellett fehérjét és jó zsírokat is tartalmaz, támogatja a bélrendszer működését, így duplán nyersz a belőle készült édességgel. Kókusszal és banánnal, de akár eperrel ízesítve is mennyei, az elkészítéséhez pedig tehéntejet, de növényi italokat is használhat. A kókuszos-banános chia puding pofonegyszerű receptjét itt éri el.

Mandulavajjal töltött datolya


A közel-keleti csemege, a datolya igazi csoda. Természetes helyettesítője lehet a finomított cukornak, édesíthetjük vele a süteményeket, zabkásákat, smoothie-kat, de akár önmagában is fogyaszthatjuk. A datolya elég édes, így sokat nem is lehet belőle egyszerre megenni, és mivel rostokban gazdag, támogatja az emésztést. A datolya magában is finom csemege uzsonnára, de még teljesebb, táplálóbb desszert, ha a mag helyére, az üregbe ken egy kevés (cukormentes) mandula- vagy mogyoróvajat.

Sült alma

Az alma önmagában is tökéletes és finom uzsonna, de érdemes megbolondítani. A kimagozott almát vágja cikkekre, fűszerezze egy kevés fahéjjal, helyezze sütőpapírral bélelt tepsire és süsse aranybarnára. A sült almát teheti zabkására, de mézzel meglocsolva, pár szem dióval kiegészítve, vagy csak úgy magában is tökéletesen elűzi az édesség utáni vágyat, a sóvárgást. Az almának is magas a rost- és víztartalma, a fahéj pedig a vércukorszint szabályozásában segít – írja a She Finds.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: RitaE via Pixabay)