Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Egyedülálló tenyésztési siker: vietnami mohabéka kelt ki a Debreceni Állatkertben

2020. január 29. 17:22 - szerző: MTI

Egyedülálló tenyésztési sikerről adott hírt a Debreceni Állatkert: ebihalként fejlődik a vietnami mohabékák szaporulata.

Nagy Gergely Sándor, az intézmény vezetője szerdán az MTI-vel közölte: tavaly júniusban három vietnami mohabéka érkezett a debreceni állatkertbe, bő fél év elteltével a gondozók három petét fedeztek fel viváriumukban.

Közülük egy termékenynek bizonyult, és immár ebihalként fejlődik a kulisszák mögött. A pár centiméteres állat szépen cseperedik, és remélhetőleg néhány hónap múlva végtagokat is növeszt, majd végül csatlakozik társaihoz a pálmaházban - tette hozzá.

Vietnami mohabéka, jellegzetes testtartásban
Fotó: Pinterest

A vietnami mohabékák emberi gondozásban igen nehezen szaporíthatók - közölte az igazgató.

A vietnami mohabéka (Theloderma corticale) a Vietnam és Laosz északi, illetve Kína velük szomszédos részén fekvő esőerdőkben őshonos. Félvízi fajként barlangokban és sziklahasadékokban él. Bőre - mintázatának és apró kitüremkedéseinek köszönhetően - mohos kőfelületre emlékeztet, így az állat könnyedén beleolvad környezetébe.

Mivel vadon élő populációi fogyatkozóban vannak az élőhelypusztulás és az illegális befogások miatt, a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján - közölte Nagy Gergely Sándor.