Véletlenül fedezték fel a műholdas képen az ősi romvárosokat

Ősi romvárosokat fedeztek fel műholdas felvételeken Líbiában, a Szaharában. A Leicesteri Egyetem szakemberei azonosították egy várszerű komplexum agyagtéglából emelt falait, amelyek magassága néhol eléri a négy métert. Megtalálták a lakónegyedeket, a temetőket, az egykori öntözőcsatornákat - olvasható az EurekAlert tudományos hírportálon.

2011. november 19., 19:20

"A mai sivatag egykor sűrűn lakott, megművelt, virágzó terület volt. Egészen különleges ókori tájról van szó, akár az építmények milyenségét nézzük, akár azt, hogy milyen jó állapotban maradtak fenn" - hangsúlyozta David Mattingly régészprofesszor, az expedíció vezetője. Az elveszett városokat a garamansok (garamantok) emelték.


"A leletek cáfolják azokat a korabeli római beszámolókat, amelyek a garamansokat a birodalom peremén élő barbár nomádoknak és bajkeverőknek nevezték. A valóságban egy fejlett civilizációról van szó. A garamansok nagy kiterjedésű, erődített városokban éltek, írásbeliséggel rendelkeztek" - emelte ki David Mattingly.

A garamansok ókori berber törzs, amely részben földművelésből és állattenyésztésből, részben kereskedelemből élt. Államuk helyi nagyhatalom volt az 5. századig. Ellenőrizték a szaharai karavánutakat; ide áramlott a só, az arany Egyiptomból és a Szaharától délre fekvő területekről. A birodalom fennmaradását a fejlett vízgazdálkodásnak köszönhette, amelyet a garamansok a föld alatti vízkészletek csatornázásával oldottak meg.