Sikeres kampány a zenekalózok ellen Bruneiben

A közelmúltban indított kalózkodás elleni kampány eredményeként a brunei üzletek 90 százalékában eltűntek a polcokról a hamis lemezek. A hatóságok szerint egyre több helyi kereskedő hajlik az együttműködésre - olvasható a Brunei Times honlapján.

2009. szeptember 3., 07:00

A brunei rendőrség (Royal Brunei Police Force, RBPF), a helyi igazságügyi kamara, az Attorney General's Chambers (AGC) és a Malajziai Lemezkiadók Szövetségének (Recording Industry Association of Malaysia, RIM) együttműködésével nagyszabású zenekalózkodás elleni kampány indult a délkelet-ázsiai országban. Az augusztus 20-án kezdődött kampány a résztvevők álláspontja szerint ez idáig rendkívül eredményesnek mondható.

A brunei piacon a RIM, a hétvégéket és ünnepnapokat is beleértve, napi szinten monitorozza a helyi piacot. A szervezet közleménye szerint bő egy héttel a kampány indítását követően az üzletek 90 százalékában eltűntek a polcokról a kalóztermékek. A fennmaradó 10 százalékról a RIM jelentést tett a rendőrségnek, amely várhatóan eljárást kezdeményez majd az érintett kereskedők ellen.

A Brunei Times beszámolója szerint korábban öt olyan csoport működött a térségben, amely hamis lemezekkel látta el a piacot. A RIM közleménye szerint, a rendőrség és az AGC közreműködésének köszönhetően az ötből néggyel sikerült már egyezségre jutniuk. Ezek vállalták, hogy felhagynak a kalózlemezek értékesítésével, illetve van köztük, amelyik eredeti cikkek értékesítésére kíván áttérni.

Mindemellett a RIM közleménye szerint a szervezet több olyan helyi üzlettől is kapott már megrendelést, amelyek korábban kalózlemezeket árultak. A RIM elnöke, Tan Ngiap Foo elmondta, hogy bár az érdeklődők száma meglehetősen alacsony, a szervezet bizakodó és az eddig elért eredményeket jó kezdetnek tartják.
A RIM elsődleges célja az akcióval, hogy csökkentse a zenekalózkodás arányát Bruneiben. Mivel becslések szerint a szultanátus kalózkodási rátája közel 99 százalékos, így a szervezet fokozatosan, a következő három hónap során 10 százalékkal reméli visszaszorítani ezt az arányt – olvasható a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevelében.

A múlt heti lenyűgöző légköri fényjáték csak a bemelegítés volt, a csillagászok és a naptevékenységgel, űridőjárással foglalkozó szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy hamarosan még ennél is látványosabb éjszakákra lehet számítani. A sarki fény újra beszínezi az égboltot.