Piszkos pénzautomaták: tele baktériumokkal

Különös eredményt hoztak az Angliában nemrégiben végzett tisztasági tesztek: kimutatták, hogy a pénzautomaták ugyanannyi baktériumot terjesztenek, mint a nyilvános illemhelyek.

2011. január 27., 09:07

A kutatók a naponta ezrek által használt készpénz-automatákról vett mintákat összevetették a nyilvános WC-ken találhatóakkal. Dr. Richard Hastings, a BioCote nevű vállalat mikrobiológusa elmondta, hogy ők maguk is meglepődtek, mikor a két helyen ugyanazokat a köztudottan fertőző betegségeket terjesztő kórokozókat találták. Az eredmények azért is érdekesek, mert egy korábbi felmérésből az derült ki, hogy a britek a nyilvános WC-ket és telefonfülkéket tartották az egészségre legveszélyesebb helyeknek, a pénzautomatákat ellenben a kevésbé koszos helyek közé sorolták. A közvélemény szerint a buszmegállók, metróállomások, buszon, metrón, villamoson található ülőhelyek is piszkosabbak azoknál.

Hastings hozzátette, hogy a telefonfülkék valóban veszélyes helyek, hiszen amellett, hogy naponta rengetegen használják, a kagylót mindenki közel tartja az orrához és szájához. Elég egy náthás ember, és az összes későbbi telefonhasználó megfertőződik. Az azonban meglepő, hogy éppen azokról a bankautomatákról derült ki, hogy koszosságban vetekednek az illemhelyekkel, amelyektől eddig legkevésbé tartottak az emberek.

Feloszlatták a ChatGPT tulajdonosa, az OpenAI által tavaly bejelentett Superalignment csapatot, mely a nálunk sokkal okosabb AI-rendszerek irányítására és ellenőrzésére irányuló tudományos és technikai áttörésekre összpontosított.