Öten maradtak a Google holdraszállós versenyében

Öt csapat maradt versenyben a világ egyik legjelentősebb technológiai versenye, a 30 millió dollár összdíjazású Google Lunar Xprize fődíjáért - közölte az XPrize Foundation, emlékeztetve, hogy a nemzetközi verseny győztese az a magánerőből finanszírozott csapat lesz, amelynek sikerül eljuttatnia és működtetnie egy automata robotot a Hold felszínén.

2017. január 28., 08:10

Az alapítvány kiemelte, a versenyzőknek legkésőbb december 31-ig kell útnak indítaniuk űreszközeiket. A GLXP kiírása szerint a Holdra eljuttatott robotoknak az érkezési helyüktől számítva legalább 500 métert meg kell tenniük az égitest felszínén, és nagy felbontású videót kell visszaküldeniük a Földre.

A versenyben maradt öt csapat az izraeli SpaceIL, a floridai székhelyű Moon Express, a nemzetközi Synergy Moon, az indiai Team Indus és a japán Hakuto. A SpaceIL űrjárműve a tervek szerint a SpaceX űripari magánvállalkozás Falcon-9 típusú rakétáján indul útnak. A Team Indus és a Hakuto a PSLV jelzésű indiai hordozórakétával bocsátja fel Hold-járóját.

A Moon Express a Rocket Lab startup vállalkozás apró Electron, míg a Synergy Moon a kaliforniai székhelyű Interorbital Systems új Neptune rakétájába helyezi bizalmát.

A 2007-ben meghirdetett verseny iránt már a kezdetektől fogva óriási volt az érdeklődés: eredetileg 33 csapat szállt versenybe a 20 millió dolláros fődíjért. A második helyezett ötmillió dollárt kap, és bónusz díj jár azoknak a csapatoknak, amelyek további technikai feladatokat teljesítenek, például vizet találnak a Hold felszínén, vagy meglátogatják a korábbi Hold-missziók helyszíneit - írja az MTI.

A Holdra-szállási verseny csupán egyike annak a jelenleg futó kilenc XPrize-versenynek, amelyek mindegyikét azzal a céllal hirdették meg, hogy végső soron hatalmas technológiai előrelépések szülessenek az űrkutatásban, az orvostudományban, az oktatásban és egyéb területeken.

A Google Lunar Xprize eredeti határideje 2012 volt, azóta háromszor is meghosszabbították a versenyt, de a szervezők szerint immár tartják magukat a 2017. december 31-ei határidőhöz. A Google anyavállalata, az Alphabet dokumentumfilm-sorozatot is készít a versenyről.