Nobel-díjasok öröme: így ölelte meg Karikó Katalin Krausz Ferencet

A két világhírű magyar tudós vasárnap veheti át a Nobel-díjat.

2023. december 9., 19:20

Szerző:

Ünnepséget rendeztek a magyar Nobel-díjas tudósok, Karikó Katalin és Krausz Ferenc tiszteletére a stockholmi magyar nagykövetségen szombaton, mielőtt a vasárnapi ünnepélyes díjátadón hivatalosan is átvennék az elismerést – írta a HVG

Karikó Katalin biokémikus a világot megbénító koronavírus-járvány elleni egyik leghatékonyabb védekezési módszer, a más betegségek ellen is bevethető mRNS-alapú vakcina feltalálójaként kapja meg a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat Drew Weissman amerikai mikrobiológussal együtt. Krausz Ferenc fizikusként, Pierre Agostini és Anne L’Huillier társaságában veheti át az elismerést, amit a tudósok az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikkel érdemeltek ki.

Karikó csütörtökön, 650 fős közönség előtt tartotta meg Nobel-előadását a stockholmi egyetemen, ebben beszélt nemcsak a Weissmannel közös kutatásáról, hanem egy kicsit a szegedi egyetemi éveiről is. Beszédében a kutatói munka jelentőségét is hangsúlyozta, és a tudósi pálya nehézségeivel kapcsolatban saját példáját megemlítve kiemelte, hogy nem szabad feladni, mindig a következő feladatra kell koncentrálni.

Krausz péntek előadásában felidézte, hogy a Nobel-díjjal elismert kutatásukban az áttörés a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni támadás előtti éjjel, 2001. szeptember 10-ről 11-re virradóra történt. Beszédében elmondta, hogy a díjjal járó pénzjutalom jelentős részét az ukrajnai háború kitörésekor létrehozott egyesülete kapja majd, amely az ukrajnai gyerekeket támogatja.

A Nobel-díjak ünnepélyes átadása december 10-én, vasárnap lesz. 

(Kiemelt kép: Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díjas tudósok ölelkeznek a tiszteletükre a stockholmi magyar nagykövetségen tartott ünnepségen 2023. december 9-én. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd)