DNS-elemzések szerint valójában egy hatalmas angolna lehet a Loch Ness-i szörny

2019. szeptember 5., 18:57

Szerző:

Kutatók szerint egy hatalmas angolna lehet a skóciai Loch Ness tóban élő állítólagos gigantikus szörny, erre utal szerintük a tóból vett vízminták átfogó DNS-elemzése, amelyet csütörtökön mutattak be. Nagyon nagy az angolna-DNS előfordulási aránya, de őshüllőszerű szörnyetegre, dinoszauruszra utaló nyomot nem találtak  - mondta Neil Gemmell, az új-zélandi Otago Egyetem kutatója.  – Az adatok nem szolgálnak információval az állat méretére vonatkozóan, de a DNS nagy mennyiségű előfordulása alapján nem zárható ki, hogy hatalmas angolnák élhetnek a legendák övezte tóban” - mondta Gemmell.

A legnagyobb természetes szigetországi víztározó különböző pontjairól 250 vízmintát vettek a kutatók. Az adatok átfogó képet adnak a tóban lévő életről a legkisebb baktériumoktól a legnagyobb állatokig.

A Loch Ness
Fotó: Wikipédia

A nemzetközi kutatócsoport 2018 júniusában vett mintákat az úgynevezett környezeti DNS-ből (eDNS), amely a tengeri élővilág, például a bálnák és cápák tanulmányozásának már bevett gyakorlata. Amikor egy élőlény mozog a környezetében, a bőrében, pikkelyében, tollában, szőrében, székletében vagy vizeletében lévő DNS apró töredékeit hagyja hátra. Ezt a DNS-t begyűjtik, szekvenálják, majd egybevetik a több százezernyi különböző organizmus ismert genetikai szekvenciáit tartalmazó adatbázissal.

Gemmel azt is elmondta, hogy a tudósok már 1933-ban azt gyanították, hogy a tengeri szörny valójában egy angolna. Búvárok combnyi vastag és akár négy métert is elérő angolnákról számoltak be. A szakértő ugyanakkor hozzátette, hogy ennek ellenére még soha senki nem fogott ki extrém méretű angolnát a Loch Nessből.

Több mint 1500 éve vélik úgy az emberek, hogy a skóciai tó sötét mélységében hatalmas szörny él. A Nessie-ről szőtt elméletek nagyon változatosak: egyesek a dinoszauruszok korának túlélőjének, mások fatörzsnek, halnak vagy egyszerűen különleges alakot formáló hullámoknak tartják az észlelések tárgyát.

A legismertebb hamisítvány
Fotó: AP Photo

Az állítólagos szörnyről szóló legkorábbi beszámoló Szent Kolumba szentté avatott bencés apáthoz, Írország és Skócia védőszentjéhez köthető, aki a 6. században Skóciába vitte a kereszténységet. Legutóbb március 26-án jelentette egy amerikai pár, hogy látta a Loch Ness-i szörnyet.

Rengetegen próbálták megtalálni a szörnyet, 2003-ban a BBC kiterjedt tudományos kutatást indított 600 hanglokátorral és műholdakkal, melyek átkutatták a tó teljes területét. Legutóbb három éve egy fejlett tengeri drón talált egy szörnyet: azt a modellt, melyet az 1970-es Sherlock Holmes magánélete című film forgatásakor használtak és amely 50 éve süllyedt le a tó fenekére.