Csodaház: ilyet még nem látott a világ

Egy házat mutatunk be, amelyet teljes egészében kukoricacsövekből építettek. Az ökobarát ötlet a francia építész stúdiótól, a St. André-Lang Architect-től származik, amely ezzel elnyerte az évente Elzászban megrendezett fenntartható Építészeti Fesztivál fődíját. ()

2012. augusztus 27., 06:01

A pályázatban azt kérték a résztvevőktől, hogy tervezzenek egy olyan 20 m2 területű házat, amely a fenntartható építkezés példájául szolgál. Európából számos pályázat érkezett, de a szakértő zsűri a 7000 eurós díjat a francia építészek eredeti konstrukciójának ítélte: a kukoricacső háznak már helyet is találtak Franciaország északkeleti városának, Muttersholtznak védett övezetében.

A spanyol környezeti honlap, az Ecologismos 2 beszámolója szerint a találmánynak igen sok erénye van és a természet élvezetére orientált. Körkörös formát alakítottak ki, azzal a fő céllal, hogy akadály nélkül lehessen megfigyelni a tájat. Tökéletesen integrálódik a környezetbe és több tonna kukoricacsőből áll, amelyet egy egyszerű dróthálóval rögzítenek a struktúra alapját képező fához.

Az alkotók szerint az „ Autour du Ried”-nek elnevezett projektet az elzászi mezőkön alkalmazott hagyományos kukoricaszárítás inspirálta, amely harmonikus találkozása a nem szennyezett természetnek az ellenőrzött műveléssel. Ennek a különleges épületnek a belsejébe egy kertet, vagy egy központi udvart terveztek, amely a nappalinak felel meg. A központi pátio az élő terület szívében teljesíti azt a kívánalmat, hogy engedjük a természetet belépni a házba. Ez az épület ily módon metaforává, a természet és az emberi beavatkozás közötti végre megtalált egyensúly szimbólumává válik.

Forrás:

energiacentrum

Feloszlatták a ChatGPT tulajdonosa, az OpenAI által tavaly bejelentett Superalignment csapatot, mely a nálunk sokkal okosabb AI-rendszerek irányítására és ellenőrzésére irányuló tudományos és technikai áttörésekre összpontosított.

A múlt heti lenyűgöző légköri fényjáték csak a bemelegítés volt, a csillagászok és a naptevékenységgel, űridőjárással foglalkozó szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy hamarosan még ennél is látványosabb éjszakákra lehet számítani. A sarki fény újra beszínezi az égboltot.