Hetedik lett Kozma Dominik a 200 méteres gyorsúszás világbajnoki döntőjében

2019. július 23., 13:49

Szerző:

„Ezt elrontottam, nem úsztam annyira nyugodtan százötvenig, mint amennyire szerettem volna. Pedig a harmadik ötvennél még mondtam is magamnak, hogy van még idő, de elforgácsoltam magam. Nem sikerült azt a hosszútempós, erős úszást hozni, amit tudok. Legközelebb nem fordul elő, olimpiai döntőre ez is jó”

– mondta a kvangdzsui világbajnokság 200 méteres gyorsúszás döntőben nyújtott teljesítményéről az önkritikus Kozma Dominik, aki a hetedik helyen zárta számát a keddi döntőben.

Vizes vb - Kozma Dominik döntős 200 méter gyorson 
Fotó: Kovács Tamás

A 28 éves magyar versenyző - aki két évvel ezelőtt hatodik volt ebben a számban a Duna Arénában - az előfutamból a nyolcadik helyen jutott tovább 1:46.55 perces eredménnyel, majd az eldöntőben javított, 1:45.57-es ideje hatodik volt a mezőnyben, azaz a 7-es pályát kapta.

A rajt után Kozma erősen kezdett, előbb a harmadik, majd fél távnál negyedik helyen fordult. A favoritok ugyanakkor ekkor kezdték meg a hajrát, s az utolsó ötvenhez érve a magyar úszó hatodik helyre esett vissza, végül pedig nyolcadikként csapott a célba 1:45.90 perces idővel.

Bár úgy tűnt, hgy döntőt a litván Danas Rapsys nyerte a kínai Szun Jang előtt, de a győztest kizárták, a közönség nem kínai része pedig hangosan fejezte ki nemtetszését. Az immár 11-szeres világbajnok Szun eddig sem volt közönségkedvenc doppingbotrányai miatt, most viszont még inkább negatív figurája lett a világbajnokságnak.

Kozma a kizárás miatt lett végül hetedik.